Način pripreme
1. U posudu stavite kockicu kvasca, dodajte dve kašike šećera i lepo promešajte dok se ne rastopi. Ugrejte sveže mleko i sipajte oko jednu šolju za kafu. Ponovo promešajte i dodajte prosejano brašno, oko 2 supene kašike. Pokrijte tanjirom i ostavite da se aktivira.
2. Razbijte jaja u posudu i odvojite dva žumanca, u jaja dodajte jednu kašiku šećera, kiselo mleko i lepo promešajte. Sipajte i preostalo sveže mleko sa uljem.
3. Prosejte jedan deo brašna i kašičicu soli, napravite udubljenje i lagano i uz neprestano mešanje sipajte smesu od jaja, nakon toga i kvasac. Mešajte kašikom dok ne počne da se odvaja od posude. Sipajte na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite rukama, što više mesite, to bolje, testo postaje ukusno i mekano. Kada procenite da je testo dovoljno tvrdo namažite ga uljem, posudu takođe i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da se udvostruči.
4. Keramičke posudice namažite rastopljenom mašču i pospite sa malo brašna. Podelite testo na lopte - moje su od 275 do 300 g. Ali vi sami procenite, zato što ako stavite veliko parče testa, mnogo će narasti i postoji mogućnost da se neće ispeći kako treba. Najviše zavisi od veličine posuda.
5. Umutite dva jajeta i izmrvite sir, uz pomoć viljuške lepo umutite smesu, ako su jaja mala stavite 3.
6. Pospite brašnom radnu površinu i razvucite jednu loptu testa na maksimalno tanku koru. Namažite je rastopljenom mašću i delom nadeva. Uvijte u labav rolat, usučite i uvijte, stavite u jednu od posudica. Pokrijte folijom i ostavite da nadođe na toplom, tako uradite i sa ostalim loptama od testa.
7. Dobro nadošle pogačice namažite umućenim žumancima sa malo mleka i ulja. Pospite miksom semenki i stavite da se peku u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta. Kad ih izvadimo izrerne, namažemo ih maslacem.
Prijatno!