Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Aromatične uvijene pogačice sa jajima, sirom i semenkama

Aromatične uvijene pogačice sa jajima, sirom i semenkama

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Aromatične uvijene pogačice sa jajima, sirom i semenkama
Fotografije: Vanya Georgieva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
10
"Za svakog u kući - po jedna mirisna pogača, sa kojom će svako jelo biti ukusnije"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada (dva žumanca za premazivanje)
  • sveže mleko - 530 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • kvasac - 1 kockica, svež
  • šećer - 3 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 5 supenih kašika
  • brašno - 1.3 kg
  • sastojci za nadev
  • jaja - 3 komada
  • sir - 350 g, kravlji
  • za premazivanje
  • svinjska mast - 1 šolja
  • za posipanje
  • miks semenki - 1 šolja za kafu (mak, beli susam, laneno seme)
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudu stavite kockicu kvasca, dodajte dve kašike šećera i lepo promešajte dok se ne rastopi. Ugrejte sveže mleko i sipajte oko jednu šolju za kafu. Ponovo promešajte i dodajte prosejano brašno, oko 2 supene kašike. Pokrijte tanjirom i ostavite da se aktivira.

2. Razbijte jaja u posudu i odvojite dva žumanca, u jaja dodajte jednu kašiku šećera, kiselo mleko i lepo promešajte. Sipajte i preostalo sveže mleko sa uljem.

3. Prosejte jedan deo brašna i kašičicu soli, napravite udubljenje i lagano i uz neprestano mešanje sipajte smesu od jaja, nakon toga i kvasac. Mešajte kašikom dok ne počne da se odvaja od posude. Sipajte na brašnom posutu radnu površinu i nastavite da mesite rukama, što više mesite, to bolje, testo postaje ukusno i mekano. Kada procenite da je testo dovoljno tvrdo namažite ga uljem, posudu takođe i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da se udvostruči.

4. Keramičke posudice namažite rastopljenom mašču i pospite sa malo brašna. Podelite testo na lopte - moje su od 275 do 300 g. Ali vi sami procenite, zato što ako stavite veliko parče testa, mnogo će narasti i postoji mogućnost da se neće ispeći kako treba. Najviše zavisi od veličine posuda.

5. Umutite dva jajeta i izmrvite sir, uz pomoć viljuške lepo umutite smesu, ako su jaja mala stavite 3.

6. Pospite brašnom radnu površinu i razvucite jednu loptu testa na maksimalno tanku koru. Namažite je rastopljenom mašću i delom nadeva. Uvijte u labav rolat, usučite i uvijte, stavite u jednu od posudica. Pokrijte folijom i ostavite da nadođe na toplom, tako uradite i sa ostalim loptama od testa.

7. Dobro nadošle pogačice namažite umućenim žumancima sa malo mleka i ulja. Pospite miksom semenki i stavite da se peku u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta. Kad ih izvadimo izrerne, namažemo ih maslacem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: