Tiramisu sa pečenom čokoladnom korom

21/12/2018
"Eureka - otkrili smo da kada dodamo pečenu čokoladnu koru u tiramisu, on bude duplo ukusniji "
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano190
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • ČOKOLADNA KORA
  • čokolada - 150 g, crna oko 60 %
  • maslac - 100 g
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 3 komada, L, odvojena, na sobnoj temeperaturi
  • kakao - 6 g ili oko 1 1/2 kašičice
  • so - prstohvat
  • MASKARPONE KREM
  • maskarpone - 400 g, na sobnoj temperaturi
  • pavlaka - 200 ml, visok procenat 30 - 35 %
  • šećer u prahu - 90 g
  • želatin - 1 kesica /10 g/
  • voda - 40 ml, hladna
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • piškote - 12 - 22 komada
  • sveže mleko - 250 ml, na sbnoj temperaturi
  • instant kafa - 1 kašičica
  • vino marsala - 2 puna čepa
* merne jedinice

Način pripreme

Kalup za kolač, obložena papirom za pečenje, i da ima drške od papira - 26/12 cm. Rerna - 170 stepeni.

Stavite čokoladu na paru, zajedno sa maslacem. Rastopite na umerenoj temperaturi.

Odvojite žumanca od belanaca. Dodajte jedno po jednu žumance u čokoladnu smesu, mešajte žicom. Dodajte kakao i prstohvat soli. Promešajte.

Umutite belanca na sneg mikserom, u porcijama dodajte i šećer. Pažljivo spatulu po spatulu dodajte u čokoladnu smesu. Mešajjte dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte smesu u kalup za kolač.

Pecite na 170 stepeni oko 25 minuta ili proverite čačakalicom za zube, da izađe mokra kad je stavite u sredinu smese. Kora može da napukne, ali to nije problem. Nakon što izvadite iz rerne, ona će pasti. Ne vadite iz kalupa.

Pavlaku umutite na čvrste vrhove. Dodajte maskarpone, vanilu i šećer u prahu. Mešajte žicom dok ne dobijete homogenu smesu.

U posudu sipajte želatin sa 40 ml hladne vode. Stavite na tihu vatru da se rastvori. Ostavite da se ohladi i sipajte u smesu od pavlake. Mešajte žicom.

U odgovarajuću posudu sipajte mleko sa instant kafom, dodajte vino Marsala. Mešajte dok se kafa ne integriše.

Na hladnu čokoladnu koru sipajte 1/2 maskarponea. Rasporedite.

Svaku piškotu potopite u mleko sa kafom i poređajte zbijeno jednu do druge preko krema. Prelijte sa još 1/2 maskarponea i poređajte natopljene piškote.

Ostavite u frižideru na oko 6 sati.

Nakon toga prođite nožem sa uže strane kalupa uz pomoć drški od papira izvadite i stavite na odgovarajući poslužavnik. Pažljivo skinite papir. Obilno pospite kakaom.

Svaka piškota određuje kuda se seče svako parče.

Vino Marsala možete zameniti odgovarajućim likerom, a možete i da ga ne stavite. Po izboru je.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar