Korpice i korneti

EliEli
Šegrt
11125
Korpice i korneti
Fotografije: Eli
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
4 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
6
"Evo ovako izleda raj za gladnike - korpice i korneti, korneti i korpice"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada /1 žumance
  • soda - 1 kašičica
  • mast - 1/3 šolje
  • brašno - oko 1 kg
  • sveže mleko - 1 šolja
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • za krem
  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 15 supenih kašika
  • brašno - 10 supenih kašika
  • esencija
* merne jedinice

Način pripreme

Sa brašnom, jajima, mlekom, amonijačnom sodom, šećerom u prahu i svinjskom mašću zamesimo meko testo koje se ne lepi, da može da se radi sa njim. Kalupe za korpice i kornete prethodno namažemo uljem ili drugom masnoćom po izboru.

Za kornete je potrebno da razvučemo testo, isečemo ga na tanke trakice oštrim nožem. Svaku traku uvijamo oko korneta, počinjemo od kraja korneta. Za korpice je potrebno da napravimo loptice. Svaku lopticu dobro ovlikujemo oko ivica korpice, treba da bude tanko, imamo u vidu da će narasti malo.

Od preostalog testa oblikujemo drške na korpicama, isečemo ponovo trakice i oblikujemo dšrku. Nije potrebno da stoje, pošto nema kvasca peku se odmah.

Pripremamo krem sa kojim ćemo puniti slatkiše. Umutimo jaja i šećer, dodajemo mleko i brašno sa esencijom. Ovu homogenu smesu kuvamo uz neprestano mešanje da se ne zalepi. Krem je gotov kad počne da se odvaja od dna šerpe.

Gotovim kremom punimo korpice i kornete. Kornete možemo puniti špricem. Možemo ukrasiti šarenim mrvicama ili drugim ukrasom po želji. Kad ih napunimo potrebno je da odstoje bar jednu noć, da omekšaju i da upiju krem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: