Način pripreme
Počinjem sa pravljenjem testa. Mutim mikserom jaja i šećer, nakon toga dodajem ulje. U posebnu posudu stavljam kiselo mleko i sodu, mešam dok ne naraste.
Dodajem pola kilograma prosejanog brašna s praškom za pecivo, nakon toga dodajem smesu od jaja. Dobro promešam sve zajedno. Prebacujem testo na radnu površinu i počinjem da dodajem još brašna postepeno dok ne dobijem srednje meko, nelepljivo elastično testo.
Uljučujem rernu da se zagreje na 180 stepeni. Stavljam u posudu za pečenje papir za pečenje. Uzimam testo i razvijam ga u ne previše tanak list, koji sečem na lente širine oko 1 cm.
Uvijam lentu oko metalnog kalupa za kornet, odozdo na gore. Stavljam u rernu da se zapeku dok ne budu gotovi. Čim su gotovi još dok su vrući vadim ih iz kalupa i počinjem da uvijam sledeće.
Gotove kornete ostavljam da se ohlade. Dok se korneti peku, poćinjem da pravim krem. Stavljam u posudu na ringlu 800 ml svežeg mleka i šećer da provre.
U posudi mutim brašno s jajima i preostalim mlekom. Čim mleko provri sipam smesu i mešam neprekidno dok kremu treba oko minut da se zgusne.
Sklanjam s ringle dodajem vanile i mešam ponovo. Pokrivam vreo krem streč folijom da se ne uhvati korica. Ostavljam ga da se potpuno ohladi.
Nakon što su svi korneti gotovi i ohlađeni, kao i krem, počinjem da ih punim pomoću šprica ili kašike, da ne bi ostali prazni, pune se od unutra ka spolja dovoljnom količinom krema, nakon toga im potapam vrhove u istopljenu čokoladu i posipam mlevenim orasima.