Način pripreme
Ideja za lazanju od peljmena baš za Dan zaljubljenih mi je pala na pamet baš zbog oblika peljmena - liče na male ruže i zamislila sam jelo, pripremljeno od mnogo ukusnih punjenih ružica - buket ukusa i mirisa. Dobijamo veoma prijatno iznenađenje.
A evo kako radimo. U vrelu posoljenu vodu u koju smo dodali 1 supenu kašiku ulja, kuvamo peljmene oko 8-10 minuta.
Izvadimo ih u đevđir i prebacujemo u prethodno uljem namazan pleh. Poravnamo ih kašikom i uključujemo rernu na 200 stepeni da se ugreje.
Za to vreme pomešamo konzervu paradajza (oljuštenih i izrendanih) sa začinima - origano, bosiljak, ruzmatin, biber i so, ako paradajz nije dovoljno slan. Dodajemo izgnječen beli luk i kukuruzni skrob pomešan sa malo vode, zajedno sa alevom paprikom.
Promešamo lepo smesu i kašikom pokrivamo peljmene. Ako smesu ne pokrijemo potpuno peljmenima, možemo dodati 1 šolju vode ili bujon od povrća.
Pečemo na srednjoj rešetci sa uključenim ventilatorom oko 20 minuta dok se sos ne zgusne, nakon toga vadimo pleh i pokrivamo listićima topljenog sira ili čedar sirom. Vraćamo u rernu na kratko, samo da se rastopi i da se sir zapeče.