Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Rol-viršle»Rol-viršle na pruge sa čubrom

Rol-viršle na pruge sa čubrom

MarianaMariana
Šef kuhinje
261702k53
Rol-viršle na pruge sa čubrom
Fotografije: Mariana
1 / 3
25/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
9
"Deca ih prosto obožavaju, a i odrasli ne zaostaju - ukusne rol-viršle za celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 3 šolje
  • ulje - 75 mililitara
  • sveže mleko - 150 ml
  • kvasac - ¼ kockice
  • šećer - 2/3 kašičice
  • so - 2/3 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • viršle - 3 komada
  • za premazivanje
  • maslac - 1 supena kašika
  • žumanca - 1 komad
  • za posipanje
  • čubar - suv
* merne jedinice

Način pripreme

Prosevamo brašno u veliku posudu. Posebno umutimojaje, a možemo ga i odmah razbiti u brašno. Pravimo udubljenje u brašnu i stavljamo jaje, ulje, so. Ugrejemo malo mleka i rastvorimo kvasac. U sveže mleko stavljamo šećer i 1 supenu kašiku brašna, promešamo kašikom.

Ostavljamo kvasac da nadođe na toplom 10 minuta. Sipamo sveže mleko sa šećerom u brašno. Zamesimo testo. Pospemo brašnom radnu površinu i mesimo testo dobro. Ostavimo ga na toplom da nadođe, uvijeno krpom oko 40 minuta. Dok nadolazi sečemo viršle na trake.

Nadošlo testo podelimo na 9 delova. Svaki deo razvijemo u ovalan oblik. U početku na svakog ovala ređamo traku viršle. Traka zavisi od veličine kruga. 2/3 ovala od kraja do 1/3 dela od drugog dela sečemo nožem 8 traka. Deo gde je viršla uvijamo u pravcu traki. Oblikujemo rol-viršle na pruge. Kraj trake treba da bude u donjem delu, sakriven kada ga stavljamo u pleh.

Pleh, u kome ćemo peći rol-viršle, obložimo papirom za pečenje. Poređamo rol-viršle u pleh na rastojanju jednu od druge, zato što će narasti i udvostručiti se. Ostavljamo ih pokrivene krpom sa strane da nadođu. Nadolaze 30 minuta. U posebnoj posudi odvojimo žumance od belanaca i umutimo ga viljuškom. U žumance dodajemo 1 supenu kašiku mekanog maslaca i dobro promešamo.

Dobijamo lepu aromatičnu smesu kojom ćemo mazati rol-viršle. Kad nadođu namažemo ih uz pomoć četke. Odozgo posipamo suvim čubrom. Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni. U odgovarajući tanjir stavljamo salvetu da ne postanu mokre. Na tanjir poređamo rol-viršle na pruge sa čubrom. Jedemo sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: