Način pripreme
Prosevamo brašno u veliku posudu. Posebno umutimojaje, a možemo ga i odmah razbiti u brašno. Pravimo udubljenje u brašnu i stavljamo jaje, ulje, so. Ugrejemo malo mleka i rastvorimo kvasac. U sveže mleko stavljamo šećer i 1 supenu kašiku brašna, promešamo kašikom.
Ostavljamo kvasac da nadođe na toplom 10 minuta. Sipamo sveže mleko sa šećerom u brašno. Zamesimo testo. Pospemo brašnom radnu površinu i mesimo testo dobro. Ostavimo ga na toplom da nadođe, uvijeno krpom oko 40 minuta. Dok nadolazi sečemo viršle na trake.
Nadošlo testo podelimo na 9 delova. Svaki deo razvijemo u ovalan oblik. U početku na svakog ovala ređamo traku viršle. Traka zavisi od veličine kruga. 2/3 ovala od kraja do 1/3 dela od drugog dela sečemo nožem 8 traka. Deo gde je viršla uvijamo u pravcu traki. Oblikujemo rol-viršle na pruge. Kraj trake treba da bude u donjem delu, sakriven kada ga stavljamo u pleh.
Pleh, u kome ćemo peći rol-viršle, obložimo papirom za pečenje. Poređamo rol-viršle u pleh na rastojanju jednu od druge, zato što će narasti i udvostručiti se. Ostavljamo ih pokrivene krpom sa strane da nadođu. Nadolaze 30 minuta. U posebnoj posudi odvojimo žumance od belanaca i umutimo ga viljuškom. U žumance dodajemo 1 supenu kašiku mekanog maslaca i dobro promešamo.
Dobijamo lepu aromatičnu smesu kojom ćemo mazati rol-viršle. Kad nadođu namažemo ih uz pomoć četke. Odozgo posipamo suvim čubrom. Pečemo na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni. U odgovarajući tanjir stavljamo salvetu da ne postanu mokre. Na tanjir poređamo rol-viršle na pruge sa čubrom. Jedemo sa kiselim mlekom ili jogurtom.