Način pripreme
Prosejemo brašno. U toplu vodu stavljamo kocku kvasac, šećer i 2 kašike brašna. Promešamo.
Nakon što razmutimo kvasac u vodi zajedno sa brašnom i šećerom, ostavljamo na toplom da naraste.
Za to vreme pravimo udubljenje u prosejanom brašnu. U njega stavljamo ulje i so. Nakon što naraste kvasac, stavljamo i njega unutra.
Zamesimo testo. Posle ga dodatno zamesimo na nabrašnjenoj radnoj površini sa malo brašna ako je neophodno. Dobija se meko testo. Ostavljamo ga pokrivenog na toplom da naraste.
Kada naraste, delimo ga na jednake delove i pravimo loptu. Ređamo ga na radnu površinu da bude lakše. Razvijamo svaku loptu na nabrašnjenoj površini u mali krug.
U posudi izrmvimo suvi domaći sir. Po sredini stavljamo sir. Presavijamo i pritiskamo krajeve prstima (vidi se na slici kako su ispali). I tako sa svim pogačicama.
Zagrevamo ulje u tiganju. Dobro ispržimo pogačice sa obe strane.
U Dobrudži ovo je vrsta pogačica koje se prave sa uksunim domaćim sirom. Treba da je suv, da se oseća sir unutra, ali ne da se istopi, ne ispadaju žive.
Nazivaju ih tatarske pržene pogačice sa sirom i prave se u selima.
Nakon što ih ispržim, serviram sa kompotom ili domaćim kiselim mlekom.
Ispadaju mekane i ukusne.