Način pripreme
Pripremamo nadev za omlet prvo. Luk oljuštimo i zajedno sa belim lukom iseckamo na sitne kockcie. Blitvu operemo dobro, ocedimo i iskidamo na krupnije komade.
U tiganju sa malo (oko 15 g) kravljeg maslaca sotiramo crni luk, beli luk, listove blitve. Kad povrće promeni boju sipajte prstohvat soli i bosiljak. Nemojte da prepržite. Treba da nadev od povrća ostane hrskav.
U posudu razbijemo dva jajeta i promešamo viljuškom. Ja ne preporučujem da stavljate ni gram soli, zato što zapečeni sir i nadev od povrća kompenzuju nedostatak soli u jajima.
U tiganju sa dnom koje se ne lepi rastopimo 10 g kravljeg maslaca i sipamo smesu od jaja. Čim pobeli, ravnomerno u jednu polovinu rasporedimo sotirano povrće i savijemo drugom polovinom. Kad se isprži prebacujemo omlet u drugi tanjir.
U tiganj stavljamo preostali kravlji maslac 5 g i ploču domaćeg ovčijeg sira (debljine 1.5 cm).
Ostavljamo da se razlije i da se uhvati korica sa donje strane. Okrećemo sa dve spatule da se zapeče i sa druge strane.
Omlet serviramo sa blitvom odozgo i zapečenim sirom, ukrašavamo paradajzom.