Način pripreme
Rastopite tri vrste masnoće (mast, maslac i ulje) i ostavite da se ohladi, ali da ostanu tečni.
Prosejte dve vrste brašna u dubokoj posudi. Ako u situ ostanu krupniji delovi integralnog brašna, dodajte i njih.
Dodajte so i prašak za pecivo, promešajte i oblikujte udubljenje.
Umutite jedno jaje i belance drugog. Žumance odvojite u posudu za premazivanje integralnog peciva.
Dodajte u jaja 3 kašičice niskomasnog kiselog mleka i sirće.
Nakon toga dodajte rastopljenu mast, maslac i ulje i promešajte.
Dodajte ovu smesu u brašno i zamesite srednje tvrdo testo. Ako je potrebno dodajte još malo brašna.
Na kraju dodajte semenke. Koristila sam miks lanenog semena, seme suncokreta, seme bundeve i susam.
Gotovo testo za slano pecivo razvucite između dva sloja papira za pečenje debljine 0.5 cm.
Nakon toga isecite nožem za sečenje pice na trake ili po želji.
Možete oblikovato loptice, spljeskati ih dlanovima i da dobijete keksiće.
Poređajte slano pecivo u pleh, obložen papirom za pečenje i namažite odvojenim žumancem , pomešanim sa malo vode.
Na kraju pospite sa još malo semenki i stavite da se peku u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta dok se ne zapeku malo.
Od ove količine smo dobili 2 pleha iz rerne.
Dobija se veoma ukusno i hrskavo integralno pecivo sa speltom i semenkama, odlično za grickanje u svako doba.
Na isti način možete napraviti štapiće, krekere il slani keks.
Prijatno!