Način pripreme
Kokoška se iseče na porcije, opere se veoma dobro. Stavlja se šerpa sa vodom. Kuvamo isečene parčiće kokoške. Stavljamo prstohvat soli u kokošku. Nakon što provri sklanja se pena. Nakon toga stavljamo u bujon 3-4 zrna bibera. Kuvamo dok meso ne bude skoro potpuno gotovo, ali ne da je mnogo skuvano, jer ćemo ga posle peći u rerni.
Isečemo luk na stino. U tiganju sa vrućim uljem zapržimo luk. Šargarepu isečemo na kolutove i stavljamo u luk. Očistimo pirinač i operemo ga. Dodaje se opran pirinač u luk i zaprži se dok ne postane prozračan.
Pred kraj se dodaje i prstohvat solu, mleveni biber. U odgovarajuću posudu za pečenje stavljamo pirinač. Preko pirinča ređamo porcije skuvane kokoške, ali bez leđa (njih ostavljamo za supu).
Procedimo bujon kroz veliku cediljku i sipamo deo njega. Mešamo drvenom varjačom. Isečemo nanu. Posipamo odozgo i pečemo u umerenoj rerni. Iscedimo sok od pola limuna.
Nakon što je jelo skoro gotovo, ravnomerno prelivamo sokom od limuna. Pokrivamo folijom i opet stavljamo da se peče. Nek vam je slatko! Ukusan recept koji sam našla na internetu.