Način pripreme
Za litar pelinovog vina treba 4 kilograma biljaka. Ako želimo da je pelinovo vino slabije, stavljamo manju količinu biljaka, 25%.
Pelinovo vino se pravi od belog vina, koje je zdravo i kvalitetno. Koriste se kako dunje, jabuke, kruške, tako i biljke.
Pelin se pravi na sledeći način. Opere se dobro svo voće i seče se na krupne kriške. Tamo gde će se držati pelinovo vino treba da postoji slavina, koja ima specijalnu rešetku zvanu drenaža.
Skroz na dno posude se stavljaju gozdov, odozgo se posipa biljkama i odozgo voćem. To se pomavlja dok se ne napune dve trećine posude.
Nakon što smo to uradili, sipamo vino, koje ne treba da je manje od 10-20 centimetara iznad voća. Ostavlja se tako oko 35-40 dana, s tim što se s vremena na vreme promeša.
Pelinovo vino je gotovo pred kraj novembra meseca.