Način pripreme
Izaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje vino.
Nakon što izgnječite grožđe u posudu (kacu), treba da izmerite zašećerenost koja za crveno vino treba da je između 22 i 24 stepena. Na 100 litara gnječenog grožđa dodaje se 3 kg šećera, prethodno rastvorenih u 10 litara vode.
Posuda se zatvara i ostavlja da grožđe fermentiše i da se staloži. Obično vino fermetiše za oko deset dana na 15-20 stepeni. Svaki dan se meša, dok se ne staloži potpuno.
Nakon fermentacije dobro je do nedelju dana da se natoči vino. Gotovo vino se toči stavlja u odgovarajuću posudu (bure). To je orijentacioni proces, ali svaka sorta vinskog grožđa ima specifične osobine pri pripremi.