Način pripreme
Za kuvanje ovog napitka je najbolja ''meka'' rakija , 28%-38%
Zagrejati posudu sa debljim dnom, pa u nju sipati šećer, smanjiti temperaturu. Šećer moramo najpre lagano mešajući prosušiti. Tako će se izbeći brzo zagorevanje šećera i stvaranje gorkog ukusa napitka, zatim lagano neprestano mešati, dok se sav šećer ne otopi i ne dobije tamnosmeđu boju.
Treba dobro paziti da ne pregori, jer daje gorčinu i napitak je bezukusan. Najbolje je mešati sa kašikom ili špaklom od rosfraja, metalnom kašikom i slično.
Kad se šećer otopi i dobije karamel, usuti decilitar vode i pustiti minut- dva da zakuva. Promešati kuvati lagano još par minuta, da se karamel počne topiti i onda dodati rakiju. Nastaviti kuvanje dok se sav karamel ne otopi. Staviti kesicu limete pa poklopiti minut.
Skoloniti sa vatre i sipati u zagrejane čaše ili šolje. Umesto limete moguće je dodati neku drugu vrstu čaja po ukusu: menta, šipak, šumsko voće.
Ukoliko neko ne želi može ovaj napitak koristiti i bez dodatka čaja.
Srpski specijalitet je kuvana meka rakija, koja se samo u Srbiji kuva na ovaj način.
Uz njega najbolja odbrana od gripa, ali i od opijenosti je domaća slaninica i beli luk
Naravno podrazumeva se da je najbolji napitak kuvana rakija od šljiva - ''Šljivovica''
Komentari