Način pripreme
Sočivo potopite u vruću vodu na otprilike 1 sat.
Luk i beli luk naseckajte sitno, a šargarepu i papriku na kockice.
U zagrejano ulje stavite luk, beli luk i šargarepu i upržite ih nekoliko minuta. Nakon toga dodajte brašno, pa dobro promešajte, da se potpuno sjedini i da nema grudvica. Kada to postignete, dodajte alevu papriku i na isti način promešajte da se sjedini.
Dodajte oprano i oceđeno sočivo. Dodajte 1 l (4 šolje) vode i sačekajte da provri. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da se krčka.
Za to vreme heljdu stavite odvojeno da se skuva u 1 šolji vode. Kada se skuva, operite i ocedite heljdu.
Kada je sočivo postalo mekano dodajte heljdu i još najmanje 6 šolja vode.
Paradajz sitno iseckajte i dodajte ga u šorbu. Stavite i malo fide.
Kada je sve skuvano, dodajte sitno seckani peršun i skinite sa vatre.