Čudesne paprike sa mlevenim mesom i mlečnim sosom

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
28/01/2019
"Ovo nije prosto recept za punjene paprike, nego kulinarska lekcija o pripremi najaromatičnijih punjenih paprika koje su se nekad pravile "
Priprema30 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno80 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano89
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • paprike - oko 12 komada
  • pirinač - oko 2/3 šolje
  • mleveno meso - 500 - 600 g
  • luk - 1 - 2 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • ulje
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - oko 1 supena kašika
  • paradajz - 1 komad, izrendan, bez ljuskke
  • biber
  • čubar
  • nana - sveža
  • peršun - svež
  • za sos:
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 250 ml
  • kiselo mleko - oko 300 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • so - po ukusu
  • sveži začini za posipanje - nana, peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike (mogu biti crvene, zelene sveže ili suve, prethodno potopljene u toplu vodu) operemo i očistimo, stavljamo u pleh.

Nadev pripremamo tako što iseckamo sitno luk i šargarepu i pržimo dok ne omekšaju sa kašikom vode i soli po ukusu. Stavljamo pirinač i mešamo neprestano drvenom kašikom oko 5-6 minuta, sipamo u posudu i u istoj šerpi sa uljem pržimo mleveno meso, pretohdno pomešano sa oko 1 šoljom za kafu vode, dok se ne izmrvi i dok ne ostane na masti.

Dodajemo biber i promešamo, posle dodajemo rendani paradajz, pirinač i luk, ponovo promešamo i skidamo sa vatre, dodajemo isečene sveže začine. Paprike punimo nadevom, ako ostane nadeva uvijamo sarme od listova vinove loze i punimo paradajz.

Dodajemo vodu da pokrije paprike, malo ulja i pečemo u ugrejanoj rerni na oko 200 stepni dok pirinač ne omekša i dok ne ostane malo sosa i masti.

Pripremamo sos - u posudi umutimo jaja, kiselo mleko i sveže mleko, brašno i so po ukusu.

Dodajemo sos iz paprika i promešamo, gotove paprike prelivamo i pečemo oko 5-10 minuta.

Nakon toga isečemo sveže začine.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar