Ašure sa speltom

ZoriZori
Guru
7292375k218
Ašure sa speltom
Fotografije: Zori
1 / 16
28/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Zdrav ašure sa speltom - desert koji obavezno morate probati"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • spelta - 300 g
  • smeđi šećer - 250 g
  • cimet - 1 štapić
  • ružina voda - 25 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Speltu dobro operite hladnom vodom i potopite na minimum 8 sati (od 8 do 24 sata), za to vreme menjajte vodu nekoliko puta.

U posudu sipajte mleko i šećer i ugrejte uz neprestano mešanje dok se šećer ne rastvori.

Nakon toga dodajte speltu, oceđenu od vode i cimet. Smanjite ringlu i uz neprestano mešanje speltu kuvajte dok ne bude potpuno gotova. Ako ste prethodno potopili kuvajte oko 5-10 minuta, u protvinom kuvajte bar 30 minuta.

Nakon toga procedite speltu, sačuvajte tečnost.

Oko pola kuvane spelte vratite u mleko i pasirajte štapnim mikserom. Dodajte preostalu speltu i ružinu vodu.

Šerpu vratite na vatru dok se ašure ne zgusne.

Podelite u posebne posudice.

Po želji možete ukrasiti iseckanim orasima, bademima, indijskim orahom ili suvim grožđem po vašem ukusu.

Možete servirati odmah ili hladno sledećeg dana.

Neka vam je slatko!

Napomena: Uvek dobro operite speltu pre potapanja ili kuvanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: