Način pripreme
Speltu dobro operite hladnom vodom i potopite na minimum 8 sati (od 8 do 24 sata), za to vreme menjajte vodu nekoliko puta.
U posudu sipajte mleko i šećer i ugrejte uz neprestano mešanje dok se šećer ne rastvori.
Nakon toga dodajte speltu, oceđenu od vode i cimet. Smanjite ringlu i uz neprestano mešanje speltu kuvajte dok ne bude potpuno gotova. Ako ste prethodno potopili kuvajte oko 5-10 minuta, u protvinom kuvajte bar 30 minuta.
Nakon toga procedite speltu, sačuvajte tečnost.
Oko pola kuvane spelte vratite u mleko i pasirajte štapnim mikserom. Dodajte preostalu speltu i ružinu vodu.
Šerpu vratite na vatru dok se ašure ne zgusne.
Podelite u posebne posudice.
Po želji možete ukrasiti iseckanim orasima, bademima, indijskim orahom ili suvim grožđem po vašem ukusu.
Možete servirati odmah ili hladno sledećeg dana.
Neka vam je slatko!
Napomena: Uvek dobro operite speltu pre potapanja ili kuvanja.