Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Empanada»Valensijanska empanada od paradajza

Valensijanska empanada od paradajza

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Valensijanska empanada od paradajza
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
04/02/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Kuvanje
95 min.
Ukupno
111 min.
Porcije
8
"Aromatična empanada za poznavaoce, korak po korak - svako može uspeti"

Potrebni sastojci

  • za nadev
  • paradajz pire - 800 g, iz konzerve
  • crvene paprike - 3 komada (250 g)
  • luk - 1 glavica (150 g)
  • maslinovo ulje - 80 ml
  • tunjevina - 160 g iz konzerve, oceđena
  • pinjole - 30 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • za testo
  • brašno - 400 g
  • žumanca - 1 komad
  • sok od pomorandže - 100 ml, sveže isceđen
  • voda - 80 ml
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 160 ml
  • za premazivanje
  • belanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk i crvenu papriku i pržite dok ne omekšaju u maslinovom ulju. Sipajte paradajz pire iz konzerve ili istu količinu rendanog, zrelog paradajza. Stavite šećer i so po ukusu i kuvajte 40 minuta na tihoj vatri ispod poklopca.

2. Gotov aromatični sos pomešajte sa tunjevinom i pinjolama, zapečenim na suvom tiganju, samo kolik oda puste miris.

3. Pripremite testo tako što pomešate sok od pomorandže, vodu, maslinovo ulje, žumance i so. Mutite dobro i u tečnost prosejte brašno i zamesite meko i masno testo. Ako vam se čini da je previše meko, dodajte još malo brašna da bi vam bilo lakše da ga oblikujete.

4. Oblikujte testo na dve jednake lopte i od svake razvijte koru. Prvu koru direktno možete razviti na listu papira za pečenje da se ne pokida prilikom prebacivanja, zato što se testo mrvi.

5. Rasporedite nadev, ostavite oko 0.5-1 cm od ivica. Odozgo stavite drugu razvijenu koru. Ja sam je samo razvukla prstima i stavila odozgo i izvukla malo ivice. Učvrstimo ili poklopimo krajevima prve kore i tako dobro učvrstimo empanadu. Čak i da se pokida tu i tamo, nemojte se brinuti ako je odozgo.

6. Namažite umućenim belancem i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, odmah nakon toga smanjute na 180 stepeni. Pecite empanjadu 45 minuta.

7. Ostavite da se malo ohladi i isecite na kockice. Možete servirati mlaku ili hladnu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: