Način pripreme
1. Iseckajte luk i crvenu papriku i pržite dok ne omekšaju u maslinovom ulju. Sipajte paradajz pire iz konzerve ili istu količinu rendanog, zrelog paradajza. Stavite šećer i so po ukusu i kuvajte 40 minuta na tihoj vatri ispod poklopca.
2. Gotov aromatični sos pomešajte sa tunjevinom i pinjolama, zapečenim na suvom tiganju, samo kolik oda puste miris.
3. Pripremite testo tako što pomešate sok od pomorandže, vodu, maslinovo ulje, žumance i so. Mutite dobro i u tečnost prosejte brašno i zamesite meko i masno testo. Ako vam se čini da je previše meko, dodajte još malo brašna da bi vam bilo lakše da ga oblikujete.
4. Oblikujte testo na dve jednake lopte i od svake razvijte koru. Prvu koru direktno možete razviti na listu papira za pečenje da se ne pokida prilikom prebacivanja, zato što se testo mrvi.
5. Rasporedite nadev, ostavite oko 0.5-1 cm od ivica. Odozgo stavite drugu razvijenu koru. Ja sam je samo razvukla prstima i stavila odozgo i izvukla malo ivice. Učvrstimo ili poklopimo krajevima prve kore i tako dobro učvrstimo empanadu. Čak i da se pokida tu i tamo, nemojte se brinuti ako je odozgo.
6. Namažite umućenim belancem i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni, odmah nakon toga smanjute na 180 stepeni. Pecite empanjadu 45 minuta.
7. Ostavite da se malo ohladi i isecite na kockice. Možete servirati mlaku ili hladnu.
Prijatno!