Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pitice»Pitice od domaćih kora sa mašću i sirom

Pitice od domaćih kora sa mašću i sirom

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
18730673
Pitice od domaćih kora sa mašću i sirom
Fotografije: Iliana Dimova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"O umetnosti pravljenja pitica, o kojoj će posle svi govoriti"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, tip 500
  • so - 2 kašike
  • ulje - 150 g
  • svinjska mast - 150 g
  • sir - 250 g
  • voda - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

U tavi prosejati brašno i so. U sredini napraviti udubljenje, pa u njega sipati 50 g suncokretovog ulja i vodu, a kao pojačivač možete dodati 10 g sirćeta.

Umesiti testo, koje treba da ima temperaturu između 18 i 20 stepeni. Nakon mešenja, ostaviti da odstoji 20-30 minuta.

Testo podeliti na komade, težine 120 g, nakon toga napraviti lopte. Svaku loptu namazati masnoćom, napravljenom od 50 g maslaca i 50 g masti, pa ih ređati u tavu. Ostaviti da odstoje 40-80 minuta.

Nakon što odstoje, lopte postaju elastične i mogu da se razviju u tanke listove testa. Gotove loptice testa razviti u male pogače, premazati kašikom maslaca i ostaviti da odstoje 20-30 minuta.

Svaku pogaču razviti oklagijom u providan tanak list u obliku pravougaonika, pa premazati masnoćom. U glavi podeliti pravougaonik na 3 jednaka dela. Preko srednjeg dela staviti nadev, pa preklopiti preko njega druga dva dela.

Nadev pripremiti od usitnjenog sira i 50 g maslaca.

Gotove pitice ređati u nauljenu tavu, pa svaku premazati preostalom masnoćom. Peći ih odmah na 250-270 stepeni, oko 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: