Jedinstvena Šarlota

ElenaElena
Šegrt
23276
Jedinstvena Šarlota3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Jedinstvena ili ne - ova Šarlota će vam se mnogo dopasti, neće od nje ni mrvica ostati"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • čajni keksići - 1 pakovanje (čokoladni)
  • maslac - 100 g
  • slatko od malina - 1 - 2 supene kašike (po želji)
  • piškote - 200 g
  • za čokoladni mus
  • crna čokolada - 100 g (70% kakaa)
  • slatka pavlaka - 300 g
  • maslac - 50 g
  • rum - 50 ml (po želji)
  • vanila - 1 kapsula (po želji)
  • kokosovo mleko - 2 supene kašike (po želji)
  • žumanca - 1 komad
  • kakao - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • za dekoraciju
  • voće - sveže sezonsko i mašta
* merne jedinice

Način pripreme

Torta se pravi vrlo lako. Koristila sam kalup sa pokretnim prstenom prečnika 23 cm.

Koru od keksa pravimo standardno, kao za čizkejk. Sameljemo u blenderu i pomešamo sa maslacem. Posle poređamo na dno pleha. Ostavljamo da se stegne u frižideru 15-20 minuta. Kad se kora stegne odozgo, namažemo slatkom.

Mus se takođe jednostavno pravi. U maloj šerpi ugrevamo 50 ml pavlake, ne treba da provri, u nju stavljamo čokoladu, isečenu na komade. Kad se rastopi i homogenizuje, dodajemo kockicu maslaca, kokosovo ulje, aromate i žumance, promešamo dobro dok se ne rastopi.

Dobijamo sjajnu, glatku i prijatnu smesu. Ostavljamo da se ohladi malo sa strane.

Za to vreme umutimo slatku pavlaku sa malo šećera na mekan sneg. Uz pomoć spatule pomešamo čokoladu sa pavlakom i postepeno dodajemo i kakao dok ne dobijemo mus.

Tortu ređamo na sledeću način. Pažljivo i strpljivo stavljamo piškote po ivicama. Ako su previše visoke, možemo ih iseći, ako nisu - vaša torta može izgledati kao korpica. Nije loše.

Pitanje tačke gledišta. Kad poređamo piškote u krug, sipamo mus odozgo. Stavljamo preko providnu foliju i ostavljamo tortu da se stegne nekoliko sati. Najbolje na jednu noć. Nakon toga je gotovo.

Odozgo možete posuti kakao ili eurokremom i da poređate sveže voće.

Sigurno ćete ostaviti utisak na goste!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: