Način pripreme
1. Upalite roštilj, sačekajte da ostane žar. Preporučijem da žar bude drveni, a ako je hrast - najbolje. To će dati dodatnu aromu iverku i spojiće mirise mora i šume.
Stavite namazanu rešetu na sredinu ili malo ispod sredine, ako volite pečenije ivice. Najbolje na koristite duplu rešetku sa drškom, u koju ćete da učvrstite ribu i tako ćete lakše okretati.
2. Očistite ribu od unutrašnjosti, operite i osušite. Pošto ćemo za roštilj koristiti velikog iverka, čišćenje može biti težak zadata. zato možete zamoliti da vam to urade u ribarnici gde ćete kupiti.
3. Pecite ribu 10 minuta sa svih strana. Zavisi od veličine, zato je lepo da pratite. Ako je vaš mali, obavezno pratite vreme pečenja da ne bi ostao suv. Imajte u vidu da nakoj što skinete ribu sa roštilja ona će nastaviti da se peče dok je još vrela
4. Kad okrenete jednom, napravite soso kojim ćete je preliti. Ugrejte maslac i maslinovo ulje i u njih stavite lovorov list i ljutu papriku. Stavite kriške belog luka i pržite kratko. Sipajte vino i sipajte sirće, so, biber i iseckani peršun. Količina može varirati u zavisnosti od ukusa.
5. Gotovu ribu stavite na veliki tanjir i prelijte toplim sosom, izvadite lovorov list.
To je moja omiljena metoda za serviranje bilo koje bele ribe na roštilju, sa sastojcima za sos eksperimentišem dodajući nešto novo ili smenjujući po neki sastojajk i delim ga sa vama.
Prijatno!