Čokoladno božićno drvo - Buche de Noel

25/02/2019
"Kako da se ne zaljubiš u Božić kada te na stolu čeka tradicionalno i veoma ukusno čokoladno Božićno drvo "
Priprema60 min.
Kuvanje8 min.
Ukupno68 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano156
  • Pregledi tokom meseca31
  • Pregledi tokom sedmice12
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • čokoladna kora
  • jaja - 4 komad, odvojena
  • šećer - 100 g, kristla, podeljen na 70 g + 30 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • brašno - 30 g, belo
  • prašak za pecivo - 1/4 kašičica
  • so - 1/4 kašičica
  • karamelizovan kokos
  • kokosovo brašno - 25 g
  • šećer - 30 g, krstal
  • voda - 1 supena kašika
  • nadev od bele čokolade
  • maskarpone - 120 g
  • šećer u prahu - 1 supena kašika
  • kuverita - 100 g, bela
  • pavlaka - 30 ml (2 supene kašike) mlečna, na sobnoj temperaturi
  • pavlaka - 240 ml, mlečna, hladna
  • čokolada za preliv
  • crna čokolada - 120 g 60 % kakaa
  • čokolada - 40 g, mlečna
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Korišćen je ravan pleh za pečenje, obložen dobro papirom za pečenje i ivicama, napravljenih sa svih strana, oko 1 cm i prečnik pleha je 30/40 cm.

Jaja odvojimo na žumanca i belanca. Žumanca umutimo sa 70 g šećera dok ne pobele. Dodajemo vanilu, mutimo minut.

U posudi prosevamo brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Dodajemo u žumanca u tri porcije i mutimo na slaboj brzini miksera. Ostavljamo sa strane.

Belanca umutimo na penu i postepeno dodajemo šećer. Mutimo na visokoj brzini miksera dok ne dobijemo gust sneg.

Pažljivo dodajemo u smesu od žumanaca, mešamo spatulom.

Smrsu sipamo u pleh, obložen papirom za pečenje, rasporedimo što je ravnije moguće.

Pečemo na 180 stepeni oko 8-10 minuta. Ja sam tačno pekla osam minuta. Ne treba da prepečemo, da se ne slomi prilikom uvijanja, treba kora da bude elastična. Možemo proveriti dugim drvenim ražnjićem, treba da izađe suv.

Kad vude gotovo, vadimo iz rerne, ostavljamo da se ohladi 4-5 minuta i posipamo šećerom u prahu, to će sprečiti da se zalepi za papir. Odozgo stavljamo papir za pečenje i okrećemo, skidamo donji papir.

Karamelizovan kokos:

U šerpu sipamo šećer i vodu. Stavljamo na umerenu ringlu da se karamelizuje dok ne dobije lepu braon boju. Sipamo kokos, mešamo energično sve vreme, to je oko 1 minut, da dobije zlatna boja. Skidamo sa vatre i sipamo u posudu, ostavljamo potpuno da se ohladi.

Nadev od maskarponea i bele kuvertire:.

U posudi mutimo na niskoj brzini miksera maskarpone 1-2 minuta dok se ne sjedini. Dodajemo šećer u prahu, vanilu i mutimo 30 sekundi.

Rastopimo belu čokoladu na pari sa 30 ml pavlake. Dodajemo maskarpone i mutimo na niskoj brzini, dodajemo hladan kokos. Ako se za vreme hlađenja kokos stvrdne, što se može da se desi, stavljamo između dva papira i prelazimo oklagijom odozgo, dok se ne izdrobi. Dodajemo u smesu sa maskarponeom. Promešamo spatulom, ostavljamo sa strane.

U posudu sipamo 240 ml hladne pavlake i mutimo dok se vrhovi ne stvrdnu. Dodajemo u smesu u sa maskarponeom u delovima i mešamo spatulom. Nadev je gotov.

Otvaramo i namažemo krem od koksa i maskarponea po celom rolatu. Uz pomoć papira ponovo uvijamo, bude lako i bez problema. Stavljamo u odgovarajući tanjir i ostavljamo na oko 2 sata.

Dekoracija:

U posudu za rastapanje stavljamo 120 g čokolade. Stavljamo na paru da se rastopi. Kad bude gotovo, skidamo sa vatre i dodajemo ostalih 40 g mlečne čokolade sitno isečene. Promešamo dok se potpuno ne rastopi.

Uzimamo veliko parče papira za pečenje i sipamo čokoladu odozgo. Rasporedimo spatulom po celom papiru, u tankom sloju. Papir uvijamo u rolat i ostavljamo tako oko 30-40 minuta, može i više, važno je da se potpuno ohladi i stvrdne.

Nakon toga pažljivo otvaramo, tako da se komadi čokolade slome kao kora drveta, biće udubljeni. Komadi čokolade su dufo, mogu se slomiti.

Vadimo hladan rolat i skidamo papir. Podavnamo sa obe strane nožem.

Rolat prebacujemo u odgovarajući tanjir. Izlomljene komade čokolade sa donjeg dela namažemo rastopljenom čokoladom tako da udubljenje bude odozgo. Zalepimo na rolat jedan do drugog.

Posipamo sa malol šećera u prahu za snežni efekat.

Čokoladno drvo ili po meni najbolji prevod je čokoladni Badnjak, serviramo na dan Božića.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar