Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Dva ravna pleha, obložena papirom za pečenje.
1. Jaja kuvajte 10-12 minuta. Oljuštite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
2. U dubokom tiganju ugrejte maslinovo ulje, dodajte iseckan luk, dinstajte 1-2 minuta dok ne omekša i dodajte zelenu papriku, sitno iseckanu, dodajte i mleveno meso, mešajte dok ne dobijete mrvice. Nakon toga dodajte sve začine i kuvajte još 1-2 minuta.
Prelijte bujonom /oko 200 ml/ i ostavite na umerenoj-slaboj vatri, dok se tečnost potpuno ne apsorbuje. Skinite sa vatre i dodajte suvo gržđe, masline i jaja isečna na kockice. Posolite i pospite sveže mlevenim biberom. Ostavite da se potpuno ohladi.
3. Lisnato testo otvorite, razvucite oklagijom i velikim kalupom oko 12 cm i isecite krugove, ukupno 16-18 komada. U svaki krug stavite po jednu supenu kašiku hladnog nadeva, ivice testa namažite sa malo vode, prebacite testo i učvrstite prstima ili koristite viljušku.
Empanade namažite rastopljenim maslacem, ostavite na hladnom dok se ugreje rerna.
Pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Napomena: Količina u receptima je velika - za oko 18 empanjada. Možete podeliti na pola.
Uprkos pravilima za korišćenje lisnatog testa, ponovo sam sakupila isečke, ohladila i razvukla da bih iskoristila nadev do kraja. Ne narasta baš dobro, ali lepo izgledaju.