Način pripreme
Jaja se umute u posudi, posole se i pobibere. Muti se žicom. Ugreva se masnoća i jaja se isprže kao kajgana. Skida se sa vatre i ostavlja sa strane.
Lisnato testo se iseče po dužini na dva jednaka dela. Jedan deo se iseče na četiri trake oko 1 cm širine, ne seče se gornji deo, da može da se ispelete četvrtasta pletenica.
Drugi deo lisnatog testa se po ivicama premaže umućenim jajetom ili samo belancem. Po sredini se sipa kajgana, rasporedi se, a odozgo se poređaju trakice slanine, lagano pokrivaju jedna drugu.
Posipa se šaka iseckanog bosiljka, ako je potrebno so po ukusu i posipa se sveže mlevenim biberom. Deo testa, koji je isečen na trakice se uplete u četvrtastu pletenicu i stavlja, poklopi se preko osnovnog testa. Prstima se oblikuju ivice. Premaže se jajetom i posipa crnim susamom.
Peče se na 200 stepeni oko 20 minuta.
Napomena: Jedan jednostavan, ali raskošan recept za brzu večeru, a zašto ne i za ručak. Recept trpi svaku varijantu i nadeve, mogu da se stave iseckane masline, može se koristiti pršuta ili druga lepa šunka, ali važno je da je kajgana u osnovi, to je ovde interesantno i raznoliko. Ona daje mekanost i sočnost nadevu. Mocarela je obavezna.
Crni susam - po izboru, može da se pospe sirovim oljuštenim susamom.