Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene pogače»Nikoljdanska pogača sa nadevom

Nikoljdanska pogača sa nadevom

Nikoljdanska pogača sa nadevom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Lepa pogača sa nadevom sa Svetog Nikolu"

Potrebni sastojci

  • topla voda - 250 ml
  • ulje - 2 supene kašike
  • kisela pavlaka - 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kockice, smeđi
  • brašno - 600 g, tipsko
  • nadev
  • sir - 70 h
  • sitan sir - 3 supene kašike
  • origano - 1 kašičica
  • masline - bez koštica
  • susam
  • seme maka
  • dekoracija
  • testo - od vode i belog brašna
* merne jedinice

Način pripreme

Aktiviramo kvasac, pomešamo u toploj vodi sa dve kašičice smeđeg šećera, promešamo i ostavljamo da nadođe 10-15 minuta. Sipamo u sredinu brašna, dodajemo ulje, kiselu pavlaku, so i zamesimo srednje meko testo.

Pokrivamo folijom i ostavljamo na toplom da nadođe dok se ne udvostruči. Odvajamo lopticu 1/3 od testa za sredinu. Ostalo razvučemo na pravougaonu koru. U posudi pomešamo mrvljeni sir, sitan sir i origano.

Dobro promešamo i namažemo razvučenu koru, posle uvijamo u rolat. Nožem sečemo na krug po 2 cm i poređamo u pleh, obložen papirom ua pečenje. Od malo testa oblikujemo ravnu pogaču u sredini.

Prstima pritiskamo krugove isečenih maslina. Ostavljamo testo da odstoji ponovo 20 minuta. Ta to vreme od malo belog brašna i vode zamesimo testo za dekoraciju. Razvučemo i nožem isečemo sidro, simbol mora.

Pogaču namažemo žumancem, pomešanim sa 1 supenom kašikom ulja. Zalepimo sidro u sredinu i posipamo susamom i semenom maka. Pečemo u ugrejanoj rerni na oko 35-40 minuta, pred kraj pokrivamo folijom da bo boja ostala zlatna.

Vadimo i pokrivamo čistom krpom. Nakon 5 minuta možete odlomiti i jesti ukusnu i mekanu pogaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: