Način pripreme
Prosejte brašno 3 puta. U 250 ml toplog mleka rastvorite kvasac, šećer i 3 kašike brašna, promešajte sve da dobijete homogenu masu i ostavite na toplom mestu da se aktivira.
U prosejanom brašnu napravite udubljenje, dodajte ostale sastojke i na kraju aktivirani kvasac i umesite meko testo.
Ostavite testo na toplom mestu da naraste oko 40 minuta. Umutite maslac sa jajima i ostavite ga po strani. Podelite gotovo testo na 4 jednaka dela. Jedan deo ostavite u sredinu, a od njega odvojite malo testa za mrežu.
Prvi deo razvucite u koru prečnika 50 cm, premažite gotovim nadevom i pospite sirom.
Ostavite ga na stranu preko papira za pečenje. Na isti način obradite i druge kore i postavite ih jednu preko druge.
Poslednju koru ne mažite maslacem. Sve kore zajedno razvijte ponovo i od njih pravite jednu koru. Rasecite ovu koru na 8 trouglova i umotajte kiflice, koje sečete na pola. Dobijene polovine postavljate u nauljanu tepsiju sa širokim delom prema zidovima tepsije u krug.
Poslednju lopticu postavite u sredinu i rolerom za testo isecite mrežu, pa je postavite preko lopte.
Ostavite pogaču da naraste, premažite je umućenim žumancem i jednom kašikom ulja, pospite je susamom i pecite pogaču u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni dok ne bude gotova.
Gotovu pogaču izvadite, umotajte krpom i nakon 15 minuta velika pogača sa nadevom od sira i jaja je spremna za jelo.