Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pirinač u rerni»Domaći kokošiji bataci sa braon pirinčem i suvim grožđem

Domaći kokošiji bataci sa braon pirinčem i suvim grožđem

Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Domaći kokošiji bataci sa braon pirinčem i suvim grožđem
Fotografije: Elena Stoichovska
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
2
"Ukus i aroma koji mogu da se postignu samo sa domaćom kokoškom - probajte i nek vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • bataci - 2 kokoške
  • luk - 3 glavice
  • pečurke - 100 - 150 g
  • braon pirinač - 1 šolja
  • suvo grožđe - šaka
  • belo vino - 1 šolja
  • ruzmarin - 1 - 2 kašike
  • kurkuma
  • so
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Prednosti domaćeg mesa su neosporne. Mnogo je hranljivije, aroma prirpremljenog jela je neodoljiva, a masnoća na neverovatan način začinjava hranu.

Dobro je da prethodno skuvate batake - 30 minuta je dovoljno. Nakon što se skuvaju, ostavljamo sa strane i pozabavimo se prioremom pirinča.

U posudu stavljamo ulje - da pokrije dno i još malo. Luk sečemo na sitno i sipamo ga u zagrejanu masnoću. Stavljamo ruzmarin i kurkumu. Mešamo i ostavljamo da se izdinsta. Kada luk dobije prijatnu zlatastu boju, stavljamo šolju pirinča. Mešamo nekoliko minuta, pazimo da ne zagori.

Stavljamo šolju belog vina. Mešamo. Istom šoljom koju sam korisitla za pirinač, stavljamo i 3 šolje vode, gasimo ringlu i ostavljamo na kratko da se krčka.

Pečurke sečemo na parčiće, dodajemo ih u smesu i promešamo. Dodajemo i suvo grožđe.

Mažemo posudu za pečenje. Sipamo pirinač, stavljamo dve kocke i ubacujemo u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečemo dok ne bude gotovo, dok voda ne uvri. Malo pre nego što je gotovo, posipamo batake alevom paprikom i zapečemo.

*Ako pirinač nije skuvan dolijte još malo vode i ostavite da se dokuva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: