Način pripreme
Prednosti domaćeg mesa su neosporne. Mnogo je hranljivije, aroma prirpremljenog jela je neodoljiva, a masnoća na neverovatan način začinjava hranu.
Dobro je da prethodno skuvate batake - 30 minuta je dovoljno. Nakon što se skuvaju, ostavljamo sa strane i pozabavimo se prioremom pirinča.
U posudu stavljamo ulje - da pokrije dno i još malo. Luk sečemo na sitno i sipamo ga u zagrejanu masnoću. Stavljamo ruzmarin i kurkumu. Mešamo i ostavljamo da se izdinsta. Kada luk dobije prijatnu zlatastu boju, stavljamo šolju pirinča. Mešamo nekoliko minuta, pazimo da ne zagori.
Stavljamo šolju belog vina. Mešamo. Istom šoljom koju sam korisitla za pirinač, stavljamo i 3 šolje vode, gasimo ringlu i ostavljamo na kratko da se krčka.
Pečurke sečemo na parčiće, dodajemo ih u smesu i promešamo. Dodajemo i suvo grožđe.
Mažemo posudu za pečenje. Sipamo pirinač, stavljamo dve kocke i ubacujemo u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečemo dok ne bude gotovo, dok voda ne uvri. Malo pre nego što je gotovo, posipamo batake alevom paprikom i zapečemo.
*Ako pirinač nije skuvan dolijte još malo vode i ostavite da se dokuva.