Način pripreme
Za ovaj recept iz Ružine doline prvo pripremamo ružinu vodu, čiji je miris neponovljiv.
Odvojimo listove ruže, izmrvimo ih među prstima i stavljamo u vrelu vodu. Ostavljamo na tihoj vatri dok voda ne ispari do 100 ml.
Skidamo vodu sa ringle, procedimo listove i ostavljamo vodu da se potpuno ohladi.
U šerpu sipamo mleko, vodu i maslac. Čim smesa za kuvano testo provri, postepeno dodajemo brašno, promešamo energično, dok ne dobijemo loptu. Brašno treba da bude dobro pečeno.
Prebacujemo kuvano testo u odgovarajuću posudu. Nakon toga kad se ohladi, u njega dodajemo po jedno jaje /oni trebaju da budu na sobnoj temperaturi/, nakon svakog mešamo testo.
Prebacujemo glatku i homogenu smesu u špric, za reckastim nastavkom.
Pravimo trakice dužine 5 cm, u pleh, obložen papirom za pečenje.
Uz pomoć čerke namažemo svaku traku sa malo rastopljenog /ne vrelog/ maslaca.
Tulumbice pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 210 stepeni 30-35 minuta. Za vreme pečenja ne treba da otvaramo rernu, da ne padnu. Ovo ostavljamo da se ohladi u poluotvojenoj rerni.
Za pripremu sirupa u kasrolu stavljamo vodu, u koju nakon što provri dodajemo šećer, vanilu i sitno izrendanu koru limuna. Vrelim sirupom prelivamo hladne tulumbice i ostavljamo na jedan dan da upiju mirise sirupa.
Savet: Umesto vanile i limunske vode možete dodati nekoliko kapljica ružine esencije.