Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Artičoka sa belim lukom, peršunom i serano šunkom

Artičoka sa belim lukom, peršunom i serano šunkom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Artičoka sa belim lukom, peršunom i serano šunkom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Servirajte ovo raskošno jelo - artičoku s belim lukom, peršunom i serano šunkom sa malo posute maldonske soli"

Potrebni sastojci

  • artičoka - 4 komada, sveža, sa drškama
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • peršun - 1/2 vezice
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • belo vino - 100 ml
  • so - po ukus
  • serano šunka - 4 kriške
  • sušeno povrće - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite artičoku skidajući spoljašnje listove i ostavite samo mekanu unutrašnjost.

U većini recepata piše da se odstrani i unutrašnji deo koji podseća na mahovinu, ali ako je artičoka sveža, taj deo nije potrebno dirati. Mahovina se pojavljuje kada je povrće predugo stajalo na štandu u prodavnicama, a postoji mogućnost i da je takve sorte.

Za naš recept treba da napravimo rupicu ili idibljenje u sredini artičoka, s obzirom na to da ćemo ili kašičicom izgrebati unutrašnjost ako ima dlačica, ili prosto pritiskanjem pravimo otvor.

Važno je da radimo sa rukavicama, zato što će se u protivnom slučaju obojiti prsti.

Takođe, prethodno pripremite posudu sa vodom i sok od limuna. Odmah nakon čišćenja svake artičoke, umačite je u vodu sa limunom da ne bi potamnela.

Ogulite drške tako da ostane samo njihova unutrašnjost koja je sjajna i takođe dozvoljena za konzumaciju. U ovom slučaju koristićemo je za nadev. Ako kupite artičoku bez drški, onda uzmite 5 komada i peti samo ogulite i iseckajte kako bi posluži za nadev.

Naseckajte beli luk, peršun i šunku. Pomešajte ih sa naseckanim drškama artičoke, polovinom maslinovog ulja, solju i kašikom limunovog soka. Smesom napunite artičoke.

Stavite ih u korpicu uređaja za kuvanje na pari sa otvorima na dole. Možete prosto koristiti metalnu posudu sa rupicama, a u drugu veću posudu da stavite otprilike 300 ml vode, vina i sušeno povrće. Oni će aromatizovati povrće dok se kuva na pari ili vodenoj pari.

Kuvajte 30 minuta. Artičoka treba dobro da omekša, ali ne i da se raspada.

Servirajte ovo raskošno jelo - artičoku sa belim lukom, peršunom i serano šunkom, posutu ostalim maslinovim uljem, solju u ljuspama - Maldon i sa još svežeg peršuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: