Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Granate od mesa i pirinča

Granate od mesa i pirinča

Maria PetrovaMaria Petrova
Početnik
91413
Granate od mesa i pirinča
Fotografije: Maria Petrova
1 / 2
22/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
5
"Čak i zakleti pacifisti neće propustiti priliku da probaju naše granate od mesa i pirinča"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 1 kg
  • bujon od povrća - 500 ml
  • dimljena mocarela - 250 g (skamorca)
  • pirinač - 250 g
  • miks od povrća - 250 g (može i zamrznut)
  • vinsko sirće - 50 m
  • belo vino - 50 ml
  • šafran - 1 kesica
  • luk - 1 glavica
  • crveni luk - 1 glavica
  • karanfilić - 2 - 3 komada
  • lovorov list
  • ruzmarin
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • parmezan - 2 kašike, rendan
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku šerpu stavite luk, karanfilić, pirinač, lovorov list, bujon i šafran. Ostavite da proključa i poklopite. Kuvajte oko 15-20 minuta ii dok pirinač ne bude gotov. Ako je potrebno, sipajte još vode. Rasporedite ga po tavi, da se brže ohladi.

Oljuštite crveni luk i isecite ga na 4 dela, stavite u tiganj sa 50 ml vode, sirćem, vinom i prstohvatom soli. Neka se sve kuva oko 5 minuta, dok stalno mešate, pa dodajte 50 g ulja. Ostavite da se kuva, sve dok s emalo ne zgusne. Sklonite sa vatre.

Očistite dimljenu mocarelu od kore. Iseckajte je na kockice i dodajte pirinču. Dodajte 2 kašike parmezana i posolite.

Od pirinča napravite lopte (da budu manje od pomorandže) i obavijte ih mlevenim mesom.

Stavite u tavu, poprskajte uljem i dodajte biber, pa na kraju ruzmarin.

Pecite 30 minuta na 180 stepeni ili dok meso ne bude gotovo.

Servirajte sa kockicama povrća, koje ste sušili 5 minuta u tiganju sa malo ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: