Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Torta Saher sa espreso kremom

Torta Saher sa espreso kremom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Torta Saher sa espreso kremom12 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Torta za one koji znaju kako da uživaju u svakom trenutku života"

Potrebni sastojci

  • jaja - 7 komada
  • maslac - 150 g
  • šećer u prahu - 125 g
  • prirodna čokolada - 200 g
  • šećer - 125 g
  • brašno - 150 g
  • slatko od kajsija - 200 g
  • viski - 50 ml
  • za espreso krem
  • maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 250 g
  • kafa - 50 ml
  • kakao - 1 supena kašika, u prahu
  • za glazuru
  • prirodna čokolada - 200 g
  • šećer - 250 g
  • voda - 150 ml
  • kakao - 2 supene kašike, u prahu
  • za ukras]
  • maline - 100 g
  • čokolada - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojite žumanca od belanaca u dve posebne posude. Umutite belanca sa prstohvatom soli uz pomoć miksera. Postepeno dodajte šećer za vreme mućenja dok ne dobijete sneg od belanaca sa čvrstim vrhovima.

Rastopite prirodnu čokoladu i ostavite da se potpuno ohladi.

Umutite žumanca sa šećerom u prahu na mekan krem. Dodajte mekani maslac i ponovo umutite. Sjedinite pažljivo sa umućenim belancima, mešajte spatulom. Dodajte čokoladu i ponovo promešajte.

Počnite da dodajete brašno u etapama. Prebacijte smesu u kalup za tortu i pecite na 180 stepeni 25 minuta.

Za kakao krem sa maslacem umutite mekani maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijete mekan krem. Dodajte šolju espresa i kakao u prahu. Odvojite semenke iz vanile i dodajte i njih, umutite ponovo i stavite krem u frižider na pola sata.

Pripremite smesu za prelivanje kora, pomešajte slatko od kajsija sa viskijem u kaseroli na vatri. Kad se slatko ugreje i proredi skinite sa vatre.

Za čokoladnu glazuru pomešajte u posudi na vatri šećer i vodu. Dodajte kakao, promešajte i ostavite šećer da se rastopi. Dodajte crnu čokoladu, izlomljenu na komade i mešajte dok ne dobijete gustu i glatku smesu. Skinite posutu sa vatre i ostavite glazuru kratko da se ohladi.

Isecite koru za tortu na dva jednaka dela. Prelijte slatkom od kajsija, rasporedite 2/3 krema od maslaca i stavite drugu koru. Prelijte i nju preostalim kakao kremom. Namažite ivice Saher torte.

Stavite tortu na pola sata u frižider pre nego što prelijete glazurom.

Stavite Saher tortu u pleh na rešetku i obilno prelijte čokoladnom glazurom. Stavite ponovo u frižider da se glazura stegne. Stavite ponovo u frižider da se glazura stegne. Ukrasite tortu svežim malinama i rendanom čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: