Čokoladna torta Saher

Čokoladna torta Saher
Fotografije: Potrebitel#243971
1 / 3
17/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Jedan od večnih i omiljenih recepata mnogih - torta Saher za radni dan i praznik"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 18 supenih kašika
  • brašno - 18 supenih kašika
  • prašak za pecivo - 1 i 1/2 kesice
  • kakao - 6 supenih kašika (može i više)
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 4 šolje
  • rum - malo
  • za krem
  • pavlaka - 800 ml (iznad 30 % mlečne masti)
  • kakao - 6 supenih kašika (može i više)
  • šećer u prahu - malo
  • za čokoladni ganaš
  • pavlaka - 200 ml, životinjska
  • šećer . 40 g
  • maslac - 50 g
  • crna čokolada - 200 g
  • između kora
  • orasi - sitno iseckani
  • slatko od smokava
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite koru za tortu. Umutite jaja sa šećerom minimum 5 minuta. Dodajte prethodno prosejane - prašak za pecivo, brašno i kakao. Sve pomešajte i mutite dok ne dobijete homogenu smesu .Pecite u kalupu prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje i namazanim

Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, proverite čačkalicom za zube.

Dok se kora peče, pripremite sirup. Stavite šećer i vodu u šerpu. Kuvajte sirup dok se ne zgusne. Na kraju stavite malo ruma.

Nakon toga pripremamo krem za tortu. Umutimo pavlaku (ako mutimo mnogo, može da se preseče). U umućenu pavlaku dodajemo kakao i šećer u prahu (da zasladimo). Pomešamo.

KOru sečemo na 3 dela.

Prvu koru natopimo sirupom, stavljamo malo slatkog od smokava i orahe, odozgo polovinu krema. Drugu koru takođe natopimo sirupom i stavljamo slatko od smokava, orahe i odozgo drugu polovinu krema. Stavljamo treću koru i samo natoplimo sirupom.

Pripremamo ganaš, sve sastojke pomešamo na vatri, dok ne dobijemo homogenu smesu. Odvajamo malo ganaša. Prelivenu tortu pokrivamo ganašom. Odovjeni ganaš stavljamo u šrpic i pravimo linije preko gotove Saher torte.

Neodoljuva čokoladna torta - očaraće vas ukusom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: