Način pripreme
Skuvajte crveno sočivo u posoljenoj vodi dok ne bude polu gotovo. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju. Isecite praziluk na sitno i sotirajte ga dok blago ne omekša, ali da ne postane braon. Dodajte šećer, so i biber. Sipajte leblebije. Ocedite skuvano sočivo i dodajte i njega u posudu sa nadevom. Začinite kuminom i sotirajte još nekoliko minuta.
Stavite koru za pitu na radnu površinu i namažite maslinovim uljem, slepite sa drugom korom i ponovo namažite. Stavite nadev, uvijte u rolat i stavite u posudu za pečenje.
Ponovite sa preostalim korama i nadevom, oblikujući uvijenu pitu.
Odvojte žumanca od jajeta, dodajte 2-3 kašike pavlake ili sveže melko i namažite pitu. Pospite susamom i ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.
Za sos uz pitu izgnječite sir u posudu. Dodajte kiselo mleko i kiselu pavlaku. Isecite peršun na sitno i dodajte u sos i promešajte. Začinite biberom, iscedite sok od limuna i promešajte za kraj. Servirajte prelivajući sa nekoliko kapi maslinovog ulja.