Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Pita sa prazilukom, sočivom i mlečnim sosom

Pita sa prazilukom, sočivom i mlečnim sosom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Pita sa prazilukom, sočivom i mlečnim sosom
Fotografije: Hrana za Dushata
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
7
"Dajte nam samo malo prostora, a mi ćemo napraviti raskošnu pitu sa jedinstvenim nadevom, kakav niste probali do sada"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • jaje - 1 komad
  • pavlaka - 2 - 3 kašike, životinjska
  • susam - 3 kašike
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • Za nadev
  • crveno sočivo - 200 g
  • leblebije - 400 g
  • praziluk - 2 struka
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • kumin - 1/4 kašičice
  • biber - 1/4 kašičice
  • so
  • Za mlečni sos
  • ceđeno kiselo mleko - 300 g
  • beli sir - 100 g
  • peršun - 3 - 4 struka
  • limun - 1 komad
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte crveno sočivo u posoljenoj vodi dok ne bude polu gotovo. Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju. Isecite praziluk na sitno i sotirajte ga dok blago ne omekša, ali da ne postane braon. Dodajte šećer, so i biber. Sipajte leblebije. Ocedite skuvano sočivo i dodajte i njega u posudu sa nadevom. Začinite kuminom i sotirajte još nekoliko minuta.

Stavite koru za pitu na radnu površinu i namažite maslinovim uljem, slepite sa drugom korom i ponovo namažite. Stavite nadev, uvijte u rolat i stavite u posudu za pečenje.

Ponovite sa preostalim korama i nadevom, oblikujući uvijenu pitu.

Odvojte žumanca od jajeta, dodajte 2-3 kašike pavlake ili sveže melko i namažite pitu. Pospite susamom i ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta.

Za sos uz pitu izgnječite sir u posudu. Dodajte kiselo mleko i kiselu pavlaku. Isecite peršun na sitno i dodajte u sos i promešajte. Začinite biberom, iscedite sok od limuna i promešajte za kraj. Servirajte prelivajući sa nekoliko kapi maslinovog ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: