Način pripreme
Prvo pripremamo mleveno meso od divljači, zečetinu i svinjetinu posebno samljemo, nakon toga pomešamo zajedno sa mašću (prethodno ugrejanom), prezlama, alevom paprikom i solju. Dobijeno mleveno meso ostavljamo da odstoji bar 4 sata ua frižideru.
Pripremamo crveni sos tako što poparimo paradajz, oljuštimo i sitno sečemo (možemo i pasirati), nakon toga zasladimo šećerom.
U dubokom tiganju propržimo praziluk i beli luk. U njih dodajemo i mleveno meso i kad se malo proprži dodajemo i paradajz, možemo dodati malo vode, ako smesa postane previše gusta. Sos ostavljamo da se krčka na tihoj vatri oko 7-8 minuta. Na kraju dodajemo i začine u njega i ostavljamo sa strane.
Beli sos pripremamo tako što u suvoj šerpi zapečemo brašno dok ne dobijemo zlatnu boju. Sipamo u drugu posudu da se pečurke proprže. Oljuštimo ih i sitno isečemo i propržimo u maslacu.
Nakon toga dodajemo zapečeno brašno i neprestano mešamo da se ne stvore grudvice. Na kraju lagano dodajemo i mleko, mešanje nastavljamo dok se sos sdovoljno ne zgusne. Na kraju dodajemo biber.
U posudu sa toplom vodom potopimo kore za lazanju, da omekšaju.
Ređanje:
U pleh stavljamo od belog sosa. Odozgo poređamo potrebne kore. Nakon toga beli sos, odozgo crveni. Po želji, nakon stavljanja soseva sipamo kačkavalj. Nakon toga ponovo poređamo kore i soseve istim redom. Možemo dobiti 2, 3 ili 4 reda kora u zavisnosti od veličine pleha.
Na vrh stavljamo kore i samo beli sos.
Lazanju pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta, nakon toga vadimo, obilno posipamo kačkavaljem i ponovo stavljamo u rernu ili dok se kačakvalj ne rastopi i zapeče.