Uvijene domaće pitice sa sirom - veoma uspešne

24/05/2019
"O tome koliko su uspešne pitice sa sirom, može se suditi po ćutanju ljudi oko nas - čim ćute i jedu sa apetitom "
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije7
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 890
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 5 šolja
  • so - 1 supena kašika
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 1 šolja
  • sir - 150 g, za posipanje kora
  • mast - pomešane 3 supene kašike maslaca i 3 supene kašike ulja
  • smesa sa kvascem
  • sveži kvasac - 20 g
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 1/2 šolje
  • preliv
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • sir - 3 supene kašike, izmrvljen
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite smesu sa kvascem, rastvorite izmrvljeni kvasac i šećer sa mlakom vodom, ostavite na 10 minuta da počne.

U posudi prosejte brašno i dodajte so, promešajte i napravite udubljenje. U njega razbijte jaje i dodajte nadošao kvasac. Počnite da mesite, sipajte i toplo mleko, zamesite meko testo. Uvijte testo čistom krpom i ostavite na toplom da nadođe 1 sat.

Premesite nadošlo testo i podelite na 7 delova, oblikovanih na lopte.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvijte jednu loptu na tanku koru, namažite prethodno pomešanim rastopljenim maslacem i uljem i pospite izmrvljenim sirom.

Uvijte koru u rolat i uvijte u oblik puža, jedan kraj rolata savijte ispod puža. Pritisnite svaku piticu (puž) rukom da dobijete kao pogačicu i stavite u pleh, obložen papirom za pečenje.

Tako uradite sa svih sedam lopti, ređajte ih u pleh.

Ostavite pitice da nadođu na 40 minuta, za to vreme pripremite preliv. Umutite jaja, dodajte kiselo mleko i mrvljeni sir, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Nadošle pitice sa sirom prelijte ravnomerno smesom i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni.

Nakon što dobiju lepu boju odozgo, pokrijte ih aluminijumskom folijom i smanjite stepene na 150 minuta, pecite još 10 minuta.

Izvadite pelh i pokrijte čistom krpom na 10 minuta da se popare.

Mekane, vazdušaste i aromatične - uvek uspešne domaće pitice sa sirom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar