Način pripreme
Umutite jaja sa šećerom da dobijete mekanu penu.
U posudu prosejte brašno, dodajte griz, mleveni cimet i karanfilić, takođe i prašak za pecivo i vanilin šećer. Lepo promešajte sastojke da se ravnomerno rasporede.
Dodajte u delovima suvu u mokru smesu. Dodajte ulje i ponovo promešajte. Na kraju dodajte i mlevene orahe, promešajte lepo da se ravnomerno rasporedi u smesi.
Namažite pleh uljem i pospite brašnom. Sipajte smesu u pleh i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta - proverite čačkalicom za zube.
Kad bude gotovo izvadite kolač sa grizom i ostavite da se ohladi.
Napravite sirup tako što sipate vodu, šećer, kakao i sok od limuna u odgovarajuću posudu na vatri. Ugrejte vodu da provri i kuvajte oko 5 minuta.
Isecite kolač na kockice, troulove ili po izboru i prelijte vrelim sirupom.
Nakon što se ohladi stavite preliveni kolač u frižidr na jednu noć.
Servirajte grčki kolač Melahrini karidopita (Brinetu) tako što je ukrasite komadima oraha.
Za ovaj preliveni kolač sa orasima sam koristila pravougaoni pleh prečnika - 20 cm /23 cm.