Čokoladna keks torta Raskoš

27/05/2019
"Ništa ne tera loše raspoloženje brže od parčeta Čokoladne torte sa keksom Rakoš "
Priprema30 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno40 min.
Porcije15
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano583
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • keks - 800 g, čajni
  • orasi - 100 g (1 šolja)
  • za čokoladni sirup
  • šećer - 200 g (1 šolja)
  • kakao - 60 g (1/2 šolje) prirodan, nezaslađen
  • voda - 240 ml
  • maslac - 150 g (2/3 šolje)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt ili 3 - 4 kesice
  • za čokoladni ganaš
  • pavlaka - 120 ml (1/2 šolje) za kuvanje (35 % masti)
  • čokolada - 120 g, crna (čokoladna kuvertira)
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite čajni keks u odgovarajuću veliku posudu, ali ne mnogo sitno. Orahe pecite kratko u suvom tiganju, pazite da ne izgore, nakon toga ih isecite nožem na sitnije komade i ako je potrebno sipajte u keks.

Za čokoladni sirup zajedno pomešajte šećer sa kakaom, promešajte žicom i postepeno dodajte vodu, nemojte prestajati da mešate. Dodajte maslac i stavite smesu da se kuva na vatri, periodično mešajte. Nakon što provri mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne malo i skinite sa vatre. Ostavite smesu 10-ak minuta da se ohladi, sipajte preko keksa i promešajte dok smesa ne postane homogena.

Prelijte kalup za tortu sa pokretnim dnom, obložen papirom za pečenje po dnu, sipajte smesu i poravnajte, pritisnite lepo. Stavite u frižider dok pripremate čokoladni ganaš.

Za njega ugrejte pavlaku dobro i unutra sipajte čokoladu/kuvertiru. Sačekajte 3 sekunde i promešajte dok smesa ne postane homogena. Ako vam se čini da je smesa mnogo gusta, dodajte malo svežeg mleka odokativno, ako vam se čini da je ređa - sipajte oboje. Specijalno sam odokativno dodala i kakao i još malo svežeg mleka.

Sipajte ganaš preko čokoladne torte od keksa i vratite u frižider. Nakon oko 15-30 minuta vaša keks torta Rakoš je gotova za konzumiranje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar