Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Čokoladna keks torta Šahmat

Čokoladna keks torta Šahmat

Čokoladna keks torta Šahmat
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Dajte šah dijeti i posle mat - jer su srećni samo oni koji jedu bez kajanja"

Potrebni sastojci

  • keks - 1 pakovanje, sa kakaom + 1 pakovanje, beli
  • za potapanje
  • kafa - 200 ml, rastvoriva
  • konjak - poklopac
  • šećer - kašika, po ukusu
  • krem
  • sveže mleko - 600 ml
  • šećer - 120 g
  • crna čokolada - 50 g
  • maslac - 1 kašika
  • puding od čokolade - 1 paket, za keks tortu
  • dekoracija
  • šećerne perle
* merne jedinice

Način pripreme

Kašika rastvorive kafe se preliva šoljom vrele vode, šećerom, konjakom i dobro se meša. Sprema se krem, tako što se zagreva 500 ml svežeg mleka sa šećerom.

U ostalih 100 ml se umeša čokoladni puding i sipa se vruće mleko. Meša se dok se ne zgusne i dodaju se parčići izlomljene čokolade i maslac. Meša se da se rastopi.

U pravougaoni kalup se sipaju 3 kašike krema po dnu, odozgo se poređa red keksa, svaki natopljen na par sekundi u kafu. Poređa se beli keks, zatim keks sa kakaom.

Prekriva se kremom, novi red keksa, dok se preko belog stavlja braon i obrnuto.

Poređa se tako pet redova visine keksa i završava se čokoladnim kremom.

Ostavlja se da se stegne u frižideru.

Dekoriše se šećernim perlama, iseče se i servira.

Ukusna i lagana za pripremu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: