Kurban čorba sa mesom i iznutricama

Kurban čorba sa mesom i iznutricama
Fotografije: Hristo Slaveikov
1 / 2
28/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj120 min.
Ukupno140 min.
Porcije8
"Za neke je ovo samo kurban čorba, ali za zaklete gladnike kao što smo mi, ovo je ostvaren san"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 300 g
  • jagnjeće iznutrice - 700 h (1/2 srca, 1/2 bele džigerice, 1/2 crne džigerice, 1/2 želuca, creva)
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 1/2 veze
  • paradajz pire - 1 supena kašika (ili 2 paradajza)
  • paprike - 1 komad, crvena
  • ljute paprike - 1 komad (po želji)
  • krompir - 3 - 4 komada, svež
  • pirinač - 1 šolja za kafu
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • nana - 1 veza, sveža (ili 2 prstohvata, suva)
  • celer - 1 malo parče, sitno iseckano
  • so
  • biber
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo meso i isečemo na kockice.

Uz pomoć štapića ili drvenog ražnjića okrećemo jagnjeća creva. To radimo tako što zabodemo ražnjićem jedan kraj creva i guramo unutra u samo crveo zajedno sa štapićem i prolazimo kroz celu dužinu creva dok ih ne okrenemo.

Posle posolimo i lepo operemo hladnom vodom. Zavežemo mašnu i stavljamo da se kuva sa mesom i dobro opranim celim iznutricama. Kuvamo meso i iznutrice, neprestano skidamo penu.

Kad lepo skinemo penu, vadimo meso i iznutrice, procedimo bujon i ponovo vraćamo sve da se kuva. Dodajemo u meso i iznutrice šargarepu, isečenu na krugove i celer.

Kad se iznutrice skuvaju, vaidmo ih ponovo, isečemo sitno i vraćamo ponovo u šerpu u meso i povrće.

Posebno propržimo luk, sitno iseckan i vraćamo ponovo u šerpu u meso i povrće.

Posebno propžimo luk, sitno iseckan, dodajemo paradajz pire i alevu papriku. Promešamo dobro i razredimo sa bujonom. Sipamo zapršku, oprani pirinač i krompir, isečen na kockice u čorbu.

Posolimo i pobiberimo, dodajemo sitno iseckanu crvenu papriku, ljutu papriku i nanu, takođe sitno iseckanu.

Kad krompir omekša nakon oko 20 minuta, sipamo polako umućeno jaje kroz đevđir u vrelu supu, u isto vreme neprestano mešamo. Cilj je da se od jajeta naprave niti.

Skidamo jagnjeću čorbu sa džigericama sa vatre i posipamo isečenim svežim peršunom.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: