Svadbena kurban čorba (od šilježeta)

02/06/2019
"U prošlosti obavezna za svadbu, danas je možete jesti uvek, kad poželite, i nije potrebno da se venčavate "
Priprema30 min.
Kuvanje120 min.
Ukupno150 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano48
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za 6 porcija
  • meso od šilježeta - 600 - 700 g (plečka, vrat)
  • so - 1 supena kašika
  • luk - 1 neoljuštena glava, crni
  • ulje - 1 šolja za kafu
  • crni luk - 2 komada
  • paradajz - 2 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • zelene paprike - 1 komad
  • crvene paprike - 1 komad
  • krompir - 3 - 4 komada
  • ljute paprike - 2 komada, suva, crvena
  • biber - 10 - 12 zrna
  • peršun - 10 strukova
  • nana - 15 listova, mladi ili 2 - 3 kašičice, suv
  • maslac - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Meso operemo, isečemo na krupnije ivice i stavljamo zajedno sa kostima u veliku šerpu. Posolimo, stavljamo neoljušteni crni luk i prelivamo sa 2.5 litre hladne vode.

Dodajemo zrna bibera i so i kuvamo dok ne bude polugotovo, penu periodično skidamo rešetkastom kašikom.

Meso bez kostiju isečemo na komade, skidamo neoljuštenu glavicu luka, bujon procedimo i vraćamo na vatru.

Očišćene dve glave luka, paprike, šargarepu i krompir sitno isečemo i stavljamo u kurban sa polugotovim mesom, isečenim na porcije. Sopamo ulje i kurban kuvamo jop 20-30 minuta.

Nakon toga dodajemo izmrvljene ljute paprike i paradajz, prethodno oljušten i isečen na kockice. Vri još 10 minuta.

Pre nego što skinemo čorbu sa vatre, začinimo solju, biberom i posipamo sitno iseckanim peršunom i nanom. Po želji možemo dodati i masalc po ukusu.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar