Domaća boza

03/06/2019
"Ako vaša deca vole pitice sa bozom, zašto ne pripremite samo za njih ukusne pitice, ali i domaću bozu?"
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano340
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za smesu sa kvascem
  • voda - 1 šolja
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 2 supene kašike, od prosa
  • za bozu
  • brašno - 2 šolje od prosa, ali može i obično
  • voda - 5 l, mlaka
  • smeđi šećer - 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte vodu, šećer i brašno od prosa sa smesom za kvasac i tako prirpemljenu smesu ostavite da odstoji 1-2 dana da fermentiše.

Brašno od prosa sipajte u suv tiganj i pecite, mešajte neprestano da ne zagori.

Prebacite ga nakon toga u veliku šerpu i ostavite da se ohladi. Dodajte vodu i mutite neprestano mikserom da se ne stvore grudvice i da bude lakše mešanje.

Dodajte šećer i prebacite u šerpu na vatru da provri. Kuvajte oko 6-7 minuta i neprestano mešajte. Nakon toga skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Dodajte smesu sa kvascem i ostavite posudu na toplom 2-3 dana da može ponovo da fermentiše.

Gotovu domaću bozu sipajte u staklene flaše i čuvajte u frižideru. Sa jednom šoljom boze ponovo možete pripremiti ovaj divni napitak, koristeći je kao smesu sa kvascem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar