Način pripreme
Skuvamo krompir u ekspres loncu 7-8 minuta. Za to vreme isečemo tikvice i patlidžan na krugove. Patlidžan posolimo i ostavljamo da se ocedi gorak sok.
Izrendamo šargarepu. Luk sitno iseckamo i dinstamo u drugoj šerpi sa malo masnoće, šargarepu, korene pečuraka i ako ima ostalih sastojaka dok ne omekšaju. Pred kraj dodajemo izgnječeni beli luk, isečeni peršun i celer, na jedan-dva minuta. Dodajemo malo soli i još neke začine, koji vam se dopadaju.
U pleh ređamo krugove kuvanog krompira, tikvice, zelenu papriku, patlidžan i jednu ćuftu. Na nekoliko mesta stavljamo pečurke - šeširića okrenutih prema grejačima, da se peku zajedno sa ostalim sastojcima u plehu.
Ja sam imala malo mlevenog mesa i moji nisu bili veliki.
Prethodno umesimo mleveno meso kao za ćufte - sa jednim jajetom, solju i začinima. Tako poređamo sve sastoje i posipamo sa malo ulja ili maslinovog ulja, soli, bibera i aleve paprike.
Stavljamo pleh u ugrejanu rernu da se peče dok ne bude gotovo.
Kad se jelo dovoljno zapeče, odozgo sipamo kašikom svuda od dinstane pikantne smese sa belim lukom. Posebno promešamo u posudi dve i po supene kašike brašna, hladno sveže mleko 200 ml, dva jajeta, so i ponovo samo biber.
Smesom prelivamo jelo preko dinstanog povrća i pečemo ćuftice sa povrćem još nekoliko minuta. Ako imamo kačkavalj možemo staviti na kraju.
Ovo zapečeno jelo bude veoma ukusno. Ako ne volite patlidžan, možete staviti kriške paradajza.
Neka vam je ukusno!