Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Gratin»Gratin sa krompirom, povrćem i Bešamel sosom

Gratin sa krompirom, povrćem i Bešamel sosom

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Guru
146471k40
Gratin sa krompirom, povrćem i Bešamel sosom
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 3
20/02/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Očekivano ukusna kombinacija - uživajte"

Potrebni sastojci

  • krompir - 6 - 7 kom, srednje veličine
  • paprika - 1 kom., zelena
  • paprika - 1 kom., crvena
  • pečurke - 200 g šampinjona
  • crni luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 čena
  • kačkavalj - 300 g
  • ulje - 20 ml
  • za Bešamel sos
  • maslac - 100 g
  • ulje - 20 ml
  • brašno - 4 kašika
  • sveže mleko - 800 ml
  • začini - so, biber, aleva paprika, bosiljak, origano
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir skuvati sa ljuskom u kipućoj posoljenoj vodi. U međuvremenu očistiti paprike i crni luk, pa ih naseći na trakice. Beli luk oljuštiti i naseći na kolutiće, a pečurke na kriške.

Na dubokom tiganju zagrejati masnoću, pa u njoj upržiti crni i beli luk, dok ne omekšaju. Nakon toga dodati pečurke i kuvati dok ne budu gotove. Na kraju dodati i paprike, pa sve kuvati dok paprike ne omekšaju.

Nadev začiniti nabrojanim začinima, pa skloniti sa vatre. Odmah na nju staviti kaserolu ili šerpu, naliti nekoliko kapljica ulja, pa rastopiti maslac.

Kada se maslac rastopi, u njemu upržiti brašno. Nakon toga dodati mleko, pa kuvati dok se sos ne zgusne.

Skuvan krompir ohladiti, oljuštiti i naseći na kolutove.

Na dno vatrostalne posude staviti malo Bešamel sosa, pa odozgo krompir. Staviti nadev, malo sosa, narendan kačkavalj, pa ponovo krompir. Proceduru ponavljati dok se ne iskoriste svi sastojci.

Na kraju poređati krompir, odozgo preliti Bešamel sosom i narendati kačkavalj, pa jelo peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobije zlatnu boju.

Servirati toplo, posuto percima praziluka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: