Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja sa pačetinom

Paelja sa pačetinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paelja sa pačetinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Da li ima gladnih, zato što će ova sočna paelja sa pačetinom svima biti dovoljna"

Potrebni sastojci

  • pačijii bataci - 2 komada, konfi (210 g svaki)
  • pirinač - 200 g, bomba
  • luk - 1/2 glavice
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz pire - 5 supenih kašika (ili izrendan sveži paradajz)
  • šafran - 1 prstohvat
  • kurkuma - 1 prstohvat
  • so - po ukusu
  • voda - oko 800 ml
  • artičoka - 4 komada, sveža ili iz konzerve
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • pačija mast - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Na ringlu stavite pleh za paelju (može i tiganj ako nemate takav pleh) prečnika 30 cm. Ugrejte u njemu maslinovo ulje i pačiju mast i stavite luk - izrendan da se proprži.

2. Dodajte paradajz i beli luk - takođe izrendane i mešajte 2-3 minuta na umerneoj vatri.

3. U sofrito sipajte vodu i posolite. Stavite kurkumu, šafran i polovinu ruzmarina i pojačajte vatru, sačelajte da provri.

4. U vrelu tečnost sipajte pirinač, ravnomerno ga rasporedite po celom dnu. Nemojte da mešate, ostavite tako da vri na jakoj vatri 5 minuta, nakon toga smanjite.

5. Odvojite pačije batake i isecite ili iskidajte meso na komade, nemojte skidati kožu.

6. Rasporedite meso preko pirinča i kuvajte dok ne upije tečnost, oko 15 minuta, Pirinač obavezno treba da ostane al dente.

Ako koristite artičoku iz konzerve stavite cele glavice na paelju i pokrijte čistom krpom 5-10 minuta.

7. Ako imate svežu artičoku treba da je očistite i krtu unutrašnjost da pospete sa malo maslinovog ulja i soli. Stavite u mikrotalasnu oko 2-4 minuta i kad omekša i bude potpuno gotova stavite je u paelju kad se izdinsta.

8. Servirajte sa kriškama limuna i uživajte u brzom i jednostavnom jelu.

Prijatno!

Napomena:

Količina sastojaka je za tačne mere pleha, zato sloj pirinča treba da bude tanak da bi zrna ostala raspoređena i da dobijete pravu paelju.

Za više porcija bilo bi teško da se pripremi na vatri pošto pleh treba da bude veći, a rignla tog prečnika ne postoji ni u jednom normalnom domaćinstvu.

Znamo da se originalna paelja pravi u uređaju koji s zove paejero, koji je na gas i ravnomerno raspoređjute toplonu vatre po celom plehu, ali se on teško nalazi. Paelja je više nego lepa i na vatri. Ja vam preporučujem ovu jednostavnu varijantu na ringli zato što je najdostupnije i jednostavno, a rezultat je potpuno autentičan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: