Način pripreme
1. Na ringlu stavite pleh za paelju (može i tiganj ako nemate takav pleh) prečnika 30 cm. Ugrejte u njemu maslinovo ulje i pačiju mast i stavite luk - izrendan da se proprži.
2. Dodajte paradajz i beli luk - takođe izrendane i mešajte 2-3 minuta na umerneoj vatri.
3. U sofrito sipajte vodu i posolite. Stavite kurkumu, šafran i polovinu ruzmarina i pojačajte vatru, sačelajte da provri.
4. U vrelu tečnost sipajte pirinač, ravnomerno ga rasporedite po celom dnu. Nemojte da mešate, ostavite tako da vri na jakoj vatri 5 minuta, nakon toga smanjite.
5. Odvojite pačije batake i isecite ili iskidajte meso na komade, nemojte skidati kožu.
6. Rasporedite meso preko pirinča i kuvajte dok ne upije tečnost, oko 15 minuta, Pirinač obavezno treba da ostane al dente.
Ako koristite artičoku iz konzerve stavite cele glavice na paelju i pokrijte čistom krpom 5-10 minuta.
7. Ako imate svežu artičoku treba da je očistite i krtu unutrašnjost da pospete sa malo maslinovog ulja i soli. Stavite u mikrotalasnu oko 2-4 minuta i kad omekša i bude potpuno gotova stavite je u paelju kad se izdinsta.
8. Servirajte sa kriškama limuna i uživajte u brzom i jednostavnom jelu.
Prijatno!
Napomena:
Količina sastojaka je za tačne mere pleha, zato sloj pirinča treba da bude tanak da bi zrna ostala raspoređena i da dobijete pravu paelju.
Za više porcija bilo bi teško da se pripremi na vatri pošto pleh treba da bude veći, a rignla tog prečnika ne postoji ni u jednom normalnom domaćinstvu.
Znamo da se originalna paelja pravi u uređaju koji s zove paejero, koji je na gas i ravnomerno raspoređjute toplonu vatre po celom plehu, ali se on teško nalazi. Paelja je više nego lepa i na vatri. Ja vam preporučujem ovu jednostavnu varijantu na ringli zato što je najdostupnije i jednostavno, a rezultat je potpuno autentičan.