Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja sa krompirom

Paelja sa krompirom

ZoriZori
Guru
8792805k338
Paelja sa krompirom1 / 2
26/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Pozovite ukus Španije u vaš dom!"

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 6 supenih kašika
  • kraljevski škampi - 250 g
  • školjke - 500 g, kuvane sa ljuskom
  • luk - 1 glavica, beli, sitno iseckan
  • beli luk - 2 čena, sitno iseckan
  • krompir - 4 komada, isečen na kockice
  • paradajz - 3 komada, isečen na kockice
  • pečene paprike - 250 g, iz tegle, oceđene i isečene na komade
  • pečurke - 400 g, isečene na pola
  • belo vino - 200 ml, suvo
  • pirinač - 200 g
  • bujon od povrća - 1 l
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • šafran - 1 prstohvat
  • grašak - 200 g, zamrznut
  • limun - 2 komada, samo sok
  • peršun - 2 supene kašike, svež, isečen
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Uzmite najveći tiganj koji imate ili specijalni tiganj za paelju, ako ga imate. Biće vam potreban i poklopac.

Dodajte maslinovo ulje i ugrejte na umerenoj temperaturi i pržite škampe dok ne dobiju zlatnu. Posolite i pobiberite i prebacite u durug posudu.

U isti tiganj dodajte još malo maslinovog ulja i pržite lu 5 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Dodajte beli luk, mešajte jedan minut, nakon toga dodajte krompir, paradajz, paprike i pečurke. Začinite solju i biberom, mešajte i kuvajte oko 5 minuta.

Sipajte vidno i mešajte minut, nakon toga dodajte pirinač, dobro promešajte još jedan minut, nakon toga sipajte grašak i bujon u kojem ste prethodno rastvorili šafran.

Pokrijte tiganj poklopcem i sačekajte da sve provri, dodajte školjke i škampe i ostavite jelo da se krčka oko 30 minuta dok pirinač ne upije tečnost.

Prelijte sokom od limuna, posipte sveže isečenim peršunom i dimljenom alevom paprikom.

Servirajte toplo!

Paelja sa krompirom je veoma ukusna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: