Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pirinač u rerni»Ekonomično jelo sa pačetinom i pirinčem

Ekonomično jelo sa pačetinom i pirinčem

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6061492k172
Ekonomično jelo sa pačetinom i pirinčem
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 4
30/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Probajte, jedno baš obično jelo kao što je pirinač, može da bude unikatna poslastica sa pačetinom!"

Potrebni sastojci

  • pačiji mali bataci - 800 g (od krilaca)
  • so - 1 supena kašika
  • crni biber - 6 zrna
  • peršun - nekoliko strukova
  • Za pirinač
  • pirinač - 400 g
  • luk - 1 glavica
  • divlja nana - 2 prstohvata, suva
  • čubar - 2 prstohvata
  • so - 1 supena kašika
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • peršun - 3 - 4 struka
  • bujon - 1.200 l, od pačetine
* merne jedinice

Način pripreme

Odmznite pačije male batake, operite i očistite. Često po njima ima malih dlačica i perja, ovi koje ja koristim su dobro očišćeni, ali sam nailazila i na takive koji nisu. Dobro ih očistite i stavite u šerpu, sipajte tri litra vode, stavite zrna crnog bibera, so i nekoliko strukova peršuna.

Batake kuvajte dok meso ne bude gotovo. Ja sam koristila multikuker i skuvala sam pod pritiskom na programu za supu za 20 minuta.

Vi, ako ne koristite multikuker, kuvajte barem 40 minuta i kada meso počne da se odvaja od kosti, gotovi su.

Izvadite pačije batake, stavite ih u tepsiju.

Bujon obavezno procedite i odvojte sa strane.

Operite pirinač kroz cediljku hladnom vodom, tako da maksimalno padne skrob iz njega.

Rasporedite i pirinač u tepsiji, sitno naseckajte glavicu kromid luka, dodajte i nju.

Začinite po ukusu solju, crnim biberom, sa malo čubra i divlje nane.

Sipajte 1.200 l proceđenog bujona kojeg ste odvojili.

Odnos pirinča/tečnosti koji koristim je 1:3. Ako stavite jednu posudicu pirinča, sipate tri posudice tečnosti.

Masnoću nisam dodavala, zato što pačiji bataci odvajaju dovoljno masnoće.

Sve sastojke izmešajte i stavite tepsiju u rernu na 180 stepeni na otprilik 30 minuta dok se ne upije sva tečnost i dok pirinač ne bude gotov.

Prilikom posluživanja pospite sitno naseckanim peršunom.

Ukusni momenti: Ovo je ekonomično jelo sa pačijim mesom, koje nikako ne treba podceniti.

Bataci se prodaju zamrznuti, jedno pakovanje ima otprilike 800 g i njihova cena je otprilike 4-5 leva.

To su bataci pačijih krilca, ili tačnije - gornji deo krilca. Donji delovi su odvojeni i njih prodaju posebno, etiketirane kao krilca, a ovaj deo poput bataka, pošto u pakovanju ima prosečno 10-12 komada malih bataka. Nailazila sam i na sveže ohlađene, ali retko.

Bujon od kuvanja je unikatan, daje sjajan ukus jelima. Koristila sam ga za jela sa pirinčem, sa krompirom, toliko dobro začinajva, veoma aromatičan i uspešan, a meso je toliko krhko, samo pada sa kosti.

Probajte, jedno toliko obično jelo kao što je pirinač, kog svi često spremamo, može da bude unikatna poslastica!

Ukoliko pak imate celu patku, osim pačetine sa pirinčem, preporučujemo da spremite i jednu sjajnu domaću pačiju supu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: