Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Španska Tortilja»Tortilja od gljive rujnice

Tortilja od gljive rujnice

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Tortilja od gljive rujnice
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
10/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"A da li ste znali da klasična tortilja bude još ukusnija sa gljivom rujnicom"

Potrebni sastojci

  • rujnica 300 g
  • jaja - 4 komada XL
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka. To je potrebno da se odstrane uporne fleke i zemlja ili zalepljene iverice. Ponovo operemo.

2. Rujnicu sečemo na relativno male komade, a beli luk sečemo na kriške.

3. Maslinovo ulje u grevamo na jakoj vatri i u njemu propržimo gljive i beli luk jedan minut, nakon toga smanjujemo vatru da bude umerena i kuvamo 10-12 minuta, periodično mešamo.

4. Gotove aromatične gljive posolimo i skidamo sa vatre, procedimo od masti i tečnosti koja se odvojila i ostavljamo 2 minuta da se ohlade. Za to vreme umutimo jaja sa malo soli, nije potrebno da dobijemo penu.

5. Rujnicu pomešamo sa umućenim jajima i smesu sipamo u tiganj sa malo masnoće i ugrevamo na jakoj vatri (važno je da je tiganj sa dnom koje se ne lepi). Odmah redukujemo tempraturu da bude umerena i ostavljamo na oko 2 minuta ili dok tortilja ne pobeli po ivicama.

6. Poklopimo i ostavljamo još 3-4 minuta na tihoj/umerenoj vatri. Okrećemo i pečemo kratko i sa druge strane. Ove zavisi od toga kako ko voli.

Ako želite sočnu tortilju sa polu-tečnom unutrašnjosti onda pecite na jakoj vatri kratko i čim se stvori korica odozdo odmah okrenite i pecite kratko sa druge strane.

Okrenemo na poklopac ili tanjir većeg prečnika nego tiganj. Pazite da se ne ispečete, zato što je u sredini tortilja tečna. Potrebni su brzi i sigurni pokreti koji se vežbom postižu i tada postaje veoma lako.

7. Čim tortilja bude gotova, stavljamo je na tanjir i serviramo toplu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: