Način pripreme
Pečurke rujnice se očiste, operu i ocede od vode. Poželjno je da pečurke imaju prečnik ne više od 3-4 cm.
Stavljaju se u veliku posudu, posole se, dodaju se listovi višnje, grančice mirođije, čenovi belog luka, sve se dobro promeša, stavlja se čvrsto u emajliranu posudu, odozgo se stavlja plitki tanjir prečnika skoro istog kao posuda - da prijanja uz zidove, sipa se toliko vode da pokrije pečurke, pritisne se kamenom i ostavi se na hladnom mestu.
Sledećeg dana se sve ponovo vadi, promeša se i vraća u posudu – radi se svojevrsno pretakanje. Od tada ne diramo turšiju 20 dana da se ukiseli.
Posuda se čuva na hladnom, spokojno može biti na otvorenom balkonu.
Pre konzumiranja, izvadi se potrebna količina pečuraka, dobro se operu hladnom vodom i prebacuju u tanjir za salatu.
Pečurke rujnice se služe sa sitno seckanim lukom i sa malo ulja ili maslinovog ulja. Pošto je ova turšija od pečuraka veoma ukusna, za nas nestandardna, a količina koja se ovde dobija je relativno mala, nema opasnosti da se dugo zadrži.
Ne savetujem vam da pravite veće količine, jer u kasnijim zimskim mesecima ili u proleće nećete moći da je skladištite kako treba. Ne može se sterilisati! Ne brinite što će salamura postati malo ljigava i tamna. Ovo je normalno.
Pogledajte i kako da napravite supu od pečuraka rujnica.